Mihez kezd a világ a tálibokkal?

2021. szeptember 29. 12:25

Már most látszik, hogy Afganisztán új urainak van egy nemzetközies és egy konzervatív, keményvonalas csoportja is.

2021. szeptember 29. 12:25
Wagner Péter
Wagner Péter

Több mint egy hónap tálib uralom után Afganisztánban egyelőre nyugalom van, az USA figyelme ismét Kína felé fordul, közép-ázsiai államok pedig soha nem látott intenzitással keresik az együttműködés lehetőségét Kabullal. De mi lesz, ha a tálibok megszegik ígéretüket, és visszatérnek a terroristák?

Az amerikai kivonulás egyik deklarált feltétele az volt, hogy a fundamentalista szervezet a jövőben felszámolja afgán földön az Al-Káida és minden más nyugat­ellenes terrorszervezet jelenlétét. Sajnos a tálibok legendásan megbízhatatlanok: vannak még amerikai diplomaták, akik emlékeznek arra, amikor Omár molla, a szervezet félszemű alapítója azt hazudta, hogy Oszáma bin Láden nincs náluk, vagy amikor Barack Obama amerikai elnöknek ígérték meg, hogy a Katarban megnyitandó irodájuk engedélyezéséért cserébe ott nem fogják felvonni mára elhíresült „nemzeti zászlójukat”.

A legutóbbi amerikai hírszerzési és ENSZ-jelentések szerint az utóbbi egy évben semmilyen változás nem történt a talibán és az Al-Káida kapcsolatában, a megmaradt néhány száz terrorista továbbra is menedéket élvez Afganisztánban. Kínai érdekeikre tekintettel a tálibok az ujgur radikálisok esetében egyelőre következetesek, de a Tádzsikisztánnal határos területeiket néhány onnan elmenekült szélsőségesre és csapataikra bízták.

És ott van az Iszlám Állam Horászáni Tartománya is. Még szerencse, tehetnénk hozzá, mert így legalább van egy olyan terrorszervezet, amelyet a tálibok és az amerikai kormány is gyűlöl – sőt, mindenki a környéken. Az augusztusi hatalomátvétel után a tálib fegyveresek nem sokat teketóriáztak, amikor felszabadították a Pul-i Csarki börtönben őrzött rabtársaikat és az Iszlám Állam Délkelet-Ázsiáért felelős parancsnokát. Utóbbit ott helyben kivégezték, az erről tanúskodó fotót pedig feltették az internetre, jelezve, hogy mire számíthatnak a riválisok.

Egyetlen ország sem lesz abban a hangulatban, hogy a tálibok ellen akciózzon”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!