Félelem a versenytől vagy a valóságtól?

2021. szeptember 29. 11:31

2021. szeptember 29. 11:31
Hajdú András

„Valamifajta bocsánatkérésre és a jobb megértést szolgáló gesztusokra lenne szükség” – tömören ezt a véleményt fogalmazta meg egy német szociáldemokrata európai parlamenti képviselő azt követően, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália Franciaországot megkerülve döntött haditengerészeti együttműködésről és fejlesztésekről. A három ország új biztonságpolitikára fókuszáló partnerségi szerződést jelentett be, amellyel összefüggésben Ausztrália felmondta az öt évvel korábban Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos hajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződést, és inkább amerikai vagy brit nukleáris hajtású tengeralattjárókat vásárol. Ez a lépés Francia­országban dühöt, Brüsszelben és számos uniós tagállamban pedig értetlenséget váltott ki, újabb példáját szolgáltatva annak, hogy mennyire átalakult az európai politikai elit gondolkodása.

Néhány évtizeddel ezelőtt a demokrácia piaci versenyhez hasonlítása a politikatudomány meghatározó és tisztelettel övezett elméleti irányzata volt, ami az országok belső politikai életének megértését, valamint a nemzetközi politikai térben zajló események elemzését egyaránt lehetővé tette. A nyugati világban a folyamatos verseny alapozta meg a teljesítmény és siker iránti vágyat, az innováció szükségességét, a kudarc feldolgozásának és az újrakezdésnek a képességét. A gazdaságon túl ez a gondolkodásmód határozta meg a politika, a nevelés, a tudomány, a művészet, a sport világát is, áthatva a hétköznapokat. Ennek következtében természetesnek tűnt, hogy versengés zajlik a politikai szereplők között, amelyek eltérő utat kínálnak politikai közösségüknek, egyúttal elfogadják, hogy az a közösség, amelynek vezetésére pályáznak, más országokkal fut versenyt különféle erőforrásokért. Mindezek ellenére a verseny nem vezetett szükségszerűen a konfliktusok elmérgesedéséhez és a politikai közösség széteséséhez. Könyvtárakat lehetne megtölteni a verseny és az együttműködés, a konfliktus és a kooperáció összehangolásának lehetőségeit bemutató irodalommal.

Ez a lépés Franciaországban dühöt, Brüsszelben és számos uniós tagállamban pedig értetlenséget váltott ki”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!