Vlagyivosztok nem Florida – bemutatjuk a távol-szibériai valóságot

2021. augusztus 30. 07:06

Európa földrajzilag az Urálig ér, kulturálisan azonban, úgy tűnik, egészen a Japán-tengerig. Vlagyivosztokban tartózkodó munkatársunk riportja a kelet-szibériai realitásokról és a bonyolult orosz–kínai viszonyról.

2021. augusztus 30. 07:06
null

Heincz Barnabás riportja a Mandiner hetilapban

 

A holtpont akkor jön el, amikor ötödik órája repülünk Moszkvából. Csak Jakutföld fölött tartunk, ami Szibéria távoli szeglete, és még három óra Vlagyivosztok, az orosz Távol-Kelet központja.

Vlagyivosztok jelentése: uralni a keletet.

Bal kormányos japán autó visz minket a városba, amely első ránézésre Európa legkeletibb pontja. A belváros épületei német mérnökök munkáját dicsérik, akik többek között Szentpétervárt tervezték és építették; a külváros panelrengetegje pedig olyan, mint a miskolci Avas. A város legpazarabb étterme grúz, a kifőzdében üzbég plovot és borscs levest mérnek, a boltok polcain néhány távol-keleti különlegesség mellett német sörök sorakoznak.

Az orosz gyarmatosítás hatékony volt: Vlagyivosztok európai város tizenegyezer kilométerre Budapesttől – nemcsak az utcák, hanem az emberek is ismerősek. Egy a kultúrközeg. Vlagyivosztok a kelet ura, azonban kérdés, hogy a kelet uralhatja-e Vlagyivosztokot.

Az orosz Távol-Kelet és Szibéria nem sokszor szerepel a nemzetközi média címlapjain, amikor pedig helyet kap, akkor a kínai befolyást emlegetik.

A fősodratú média hasábjain kínai telepesekről és erdőirtásokról írnak, valamint arról, hogy az ázsiai nagyhatalom hamarosan gyarmatosítja az orosz Távol-Keletet mind demográfiai, mind gazdasági értelemben. A gazdasági gyarmatosítás a természeti erőforrások felélésében és az orosz nyersanyagok iránti, folyamatosan növekvő kínai keresletben nyilvánul meg.

Vlagyivosztok télen. Nem mindenkinek való vidék<br>Fotó: Shutterstock
Vlagyivosztok télen. Nem mindenkinek való vidék
Fotó: Shutterstock

Érdemes azonban egy sétát tenni Vlagyivosztokban:

hiába a közelség, kínait nem látni, nincsenek kínai boltok vagy piacok,

és kínai cégeket is csak elvétve találni. Ez pedig nemcsak a Tengermelléki határterületre, hanem az egész orosz Távol-Keletre és Szibériára igaz.

„A nemzetközi médiában emlegetett kínai inváziónak nincsen semmilyen kézzelfogható jele az orosz Távol-Keleten” – mondja Artyom Lukin, a vlagyivosztoki Távol-keleti Szövetségi Egyetem professzora lapunknak, kiemelve, hogy a kilencvenes években sok kínai munkavállaló és kereskedő érkezett a térségbe, azonban ezek a tömegek felszívódtak.

Nem túl vonzó Szibéria

Kínának ezer éve volt, hogy meghódítsa Szibériát és az orosz Távol-Keletet, mégsem tette. Nem kerülhetjük meg a kérdést: miért nem kolonizálta Kína e területeket?

– fogalmaz a szakértő. Rámutat, hogy a klíma miatt a letelepedés sem érdekli a kínaiakat, ráadásul az orosz gazdaság és különösképpen a távol-keleti régió nem muzsikál jól, ami azt jelenti, hogy kevés az üzleti lehetőség.

„A kínaiak olyan helyeken szeretnek letelepedni, ahol pénzt is lehet csinálni. Ezek a helyek jelenleg nem Oroszországban vannak, sőt manapság Kína maga is vonzó és izgalmas” – mondja Lukin, hozzátéve, hogy Kínának azért van érdekeltsége az orosz Távol-Keleten, hogy a természeti erőforrásokat megvásárolja az orosz cégektől.

Összeköt és elválaszt  – az Amur folyó Kína és Oroszország határán<br>Fotó: Shutterstock
Összeköt és elválaszt – az Amur folyó Kína és Oroszország határán
Fotó: Shutterstock

„Az erdőirtás összetett kérdés, nem szabad túlreagálni, hiszen a média mindig a szenzációt hajhássza, és így téves képet festhet” – mondja a professzor. Szerinte nem a kínaiak jelentik a legnagyobb fenyegetést az orosz környezetre, hanem maguk az oroszok. Hangsúlyozza: senki nem engedné a kínaiaknak, hogy orosz erdőkben orosz fát vágjanak ki,

azonban megteszik helyettük a helyi cégek.

Kína így közvetetten felelős az irtásért, hiszen nagy a kielégítendő kereslet, azonban senki nem kényszeríti az orosz termelőket az erdőpusztításra.

A nemzetközi média másik példája a kínai befolyásszerzésre a közös orosz–kínai projektek, valamint a folyamatos infrastrukturális fejlesztés. Ez azonban a mértéket és mennyiséget tekintve ferdítés ebben a relációban. A fejlesztés nagyon fontos, hiszen Oroszország és Kína évszázadok óta szomszédok, az infrastruktúra pedig elmaradott, az utóbbi években ezért több fejlesztés történt. A Szibéria Ereje az első gázvezeték Kína irányába, a második, Mongóliát is átszelő vezeték építése pedig hamarosan megkezdődik. A Kelet-Szibéria–Csendes-óceán olajvezeték tíz évvel ezelőtt készült el, direkt leágazással a kínai partokhoz. „Eddig csak Európa felé voltak vezetékek, most már van alternatíva a Kelet irányába” – jegyzi meg Lukin.

A fejlesztések itt nem érnek véget: az Amurt sokáig nem szelte át állandó híd Oroszország és Kína között, most pedig van egy autópályahíd és vasúti összeköttetés is. „Zajlik a közös kereskedelmi infrastruktúra fejlesztése, aminek köszönhetően az orosz nyersanyagok és a kínai ipari termékek hamarabb és könnyebben jutnak célba” – összegez a szakértő. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kínai befolyásszerzés alárendeltté tenné az orosz Távol-Keletet.

Az exportot és az importot tekintve Oroszország a mai napig Európához tartozik. 2018-as adatok szerint a 247 milliárd dolláros orosz export 13 százaléka landolt Kínában, import tekintetében pedig 13,3 százalék Peking részesedése. Szibériában és az orosz Távol-Keleten a helyi cégek dominálnak, a beruházások pedig Moszkvából, Szöulból és Tokióból érkeznek Vlagyivosztokba.

A legmesszibb kelet: a transzszibériai vasút végpontja Vlagyivosztokban<br>Fotó: Shutterstock
A legmesszibb kelet: a transzszibériai vasút végpontja Vlagyivosztokban
Fotó: Shutterstock

Komplikált viszonyok

Az előttünk álló évtizedekkel kapcsolatban Artyom Lukin elmondja, hogy ha a közeljövő gazdasági perspektíváját vizsgáljuk, a trend világos: Oroszország egyre inkább függeni fog Kínától az export tekintetében, Európa elsődleges piaci szerepe pedig gyengülni fog. „Az európai piac szerepe az orosz gazdaságban folyamatosan csökken, mivel egyre kisebb a kereslet a nyersanyagokra a népességcsökkenés, az energiahatékonyság és a zöldpolitika miatt.” A professzor szerint Moszkva megértette, hogy nemcsak politikai problémái vannak Európával, hanem gazdaságiak is, hiszen

nem fog tudni annyi nyersanyagot eladni, mint eddig,

ebben az esetben pedig Kína az egyetlen elérhető lehetőség. Rámutat: „Kínának nincsen alternatívája, a jövőben az orosz nyersanyagok a kínai piacon találhatnak gazdára, tekintve, hogy folyamatosan bővül a gazdaság.”

Az orosz–kínai kapcsolatok a nyugati mé­diában vizionált képpel ellentétben kétoldalúak – mondja Lukin. Hozzáteszi: az oroszok és a kínaiak politikailag egyenlő félnek tartják egymást, a gazdasági szférára azonban ez már nem igaz. A kínai gazdaság nemcsak nagyobb, hanem több területen fejlettebb is, és a gazdasági egyenlőtlenség idővel politikai egyenlőtlenséghez vezethet.

„Meddig lehet politikai egyenlőséget fenntartani gazdaságilag aszimmetrikus viszony mellett?” – vázolja Lukin az égető kérdést. A válasz elsősorban a geopolitikában és a hadseregben rejlik. „Kína nem fenyegetés Oroszországnak, mivel Washingtonra figyel, nem Moszkvára”, ezért szüksége van Oroszország szövetségére egy ilyen helyzetben. Amennyiben azonban a Kína–USA-reláció megbékél, és a kínai nacionalizmus tovább növekszik, fennállhat a fenyegetés. „A következő évtizedekben bármilyen forgatókönyv elképzelhető, ezért van szükség a hadsereg fejlesztésére és a nukleáris arzenálra, csak a biztonság kedvéért” – összegez Lukin. Szerinte nyugat felől jöhet fenyegetés, de a kelet is rejt kockázatokat,

az orosz–kínai kapcsolatok pedig sosem fognak teljes mértékben a bizalmon alapulni.

Ez a kelet-ázsiai geopolitika tulajdonsága.

 

Vlagyivosztoki helyiek a „kínai gyarmatosításról”

„Én inkább örülnék, ha több lenne 

a kínai, ha lakást vásárolnak, az 
feldobja az árakat, fejlődne a régió.”

„Szingapúrból jöttem vissza Orosz­országba pusztán azért, hogy ne veszítsem el az identitásomat. Vlagyivosztok orosz és európai város marad.”

„A fenyegetés lehet valós, de nem ilyen értelemben. Ázsia jövője könnyen lehet Európa múltja, a nacionalista érzelmek tévútra terelhetnek. Ha valaki szeretné megérteni Kínát, nézze meg a száz évvel ezelőtti Németországot.”

Hétköznapi realitások

„A hatalmas kínai piacok lassan eltűntek Vlagyivosztokból, Szibériába és a Távol-Keletre inkább vietnámi és üzbegisztáni munkavállalók érkeznek, a kínaiak felszívódtak” – mondja lapunknak Andrej Kozinyec, a Távol-keleti Szövetségi Egyetem adjunktusa. Rámutat: a kínai építőmunkások elvándoroltak a rubel gyengülése és a kínai bérek folyamatos emelkedése miatt, hiszen nincs már akkora különbség, amekkoráért megérje maradni. 

„A kínai piac üzbég piac lett, gyümölcsöt lehet még néha kapni kínai árusoktól, azonban már nem ők a többség” – fogalmaz Kozinyec. Kijelenti, hogy

aki kínai Szibériáról beszél, az sosem járt Szibériában.

oda nagyrészt Közép-Ázsiából érkeznek emberek. „Moszkvában és Szentpéterváron több a kínai; a kínai Szibériát és orosz Távol-Keletet vázoló elméletek mind fantazmagóriák.”

Az orosz Távol-Keleten sok kiemelt kereskedelmi és gazdasági övezet van, amelyek összefogják a nemzetközi Csendes-Ázsia koncepcióját. „Egyesek szerint Oroszországnak nem elég nagy az üzleti jelenléte keleten” – mondja az adjunktus. Bár az orosz gazdaság önellátó, a belföldön előállított termékek csak a határokon belül versenyképesek, és szükség lenne az exportpiac diverzifikációjára. Koznyec hozzáteszi: „Egyesek úgy vélik, hogy az orosz Távol-Kelet akkor fog felemelkedni, ha az oligarchák nem Párizsban vesznek lakást, hanem Szöulban; ha nem Oxfordba küldik a gyereket tanulni, hanem Tokióba.” Ebben lehet igazság.

Egyes, a kínai gyarmatosítást emlegető cikkek odáig jutottak, hogy Habarovszk invázióját vizionálják azért, mert a kínai tankok fél óra alatt érnének be a határ menti város központjába. Habarovszkban azonban vannak orosz tankok is, Vlagyivosztokban pedig a reggeli kávénkat egy atom-tengeralattjáró szomszédságában fogyaszthatjuk el.

 

Orosz, kínai két jóbarát? – Ilyash György elemzése a Mandiner hetilapban.

– Ilyash György elemzése a Mandiner hetilapban.

 

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. augusztus 30. 13:51
Szibéria, Oroszország és Kína viszonyáról nem szerencsés egy várost meglátogatva írni, egy város meglátogatása után magunkat szakértőnek kiadva nyilatkozni. Szibéria sokkal több, mint Vlagyivosztok. Nyugat-Szibériában találkoztam olyan informatikussal, aki az iskolában korábban németül tanult, de felnőttként már kínai szótárral a zsebében mászkált és a kínai piaca járt nyelvet gyakorolni, mert ő azt tartotta jövőnek. Nem a németet, nem az angolt, hanem a kínait. Echte orosz, egyetemet végzett, középkorú informatikusként. A kínai kertészeket nem szerették, mert bérbe vették a földeket, majd kizsigerelték, és szinte terméketlenül adták vissza a bérleti idő végén. Kínaitól zöldséget sem szívesen vásároltak, mert elterjedt a híre, a kínaiak olyan vegyszereket használnak, amely ártalmas az egészségre. Az oroszok dotációt kapnak, ha Szibériába költöznek: a Szibériában dolgozók korábban mehetnek nyugdíjba, magasabb bért kapnak stb. Az oroszok Japánba járnak autót vásárolni, mert jó áron jutnak jó minőségű autóhoz, ezért sok a jobbkormányos autó náluk. Ezek csak érdekességek, a lényeg, hogy innen nem lehet megmondani a tutit Oroszország és Kína viszonyáról: oda kell menni, többekkel, több településen beszélni, értelmezni a történelmi tendenciákat stb. A világ komplexebb, mint egy cikk, bármilyen jó szándékkal is íródjon.
Feri70
2021. augusztus 30. 11:50
Szibéria, Afrika mellett, a jövő. Nézzük meg 20-40 év múlva. Európa a múlt. Nézzük meg 20-40 év múlva. Ezt a klima hisztit is be lehetne fejezni már. Van globális felmelegedés, de azt az emberi tevékenységre fogni badarság. Azt csak azért teszik, hogy saját érdeküknek megfelelően ki tudják használni bizonyos körök. Egyszerűen arról van szó, hogy még nem ért véget e legutolsó jégkorszak. Pár száz éve még Boszniában is gleccserek voltak. Pár száz év múlva már Norvégiában sem lesznek. Jóval korábban a Szahara területén is őserdő volt. A Föld történeti korokat kell átismételni.
mokány
2021. augusztus 30. 11:44
Onnan vittek évente 70 ezer embert, Sztalin idejében , tengeri uszályokon Csukcs -földre . Haláltáborokba .
mokány
2021. augusztus 30. 11:41
Alaszka is orosz terület volt 1868 - ig .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!