A Duna neve ősidőkből, szittya szóból származik. A rómaiak meg sokfélét építettek erre, s talán főzni is tudtak, volna tehát mediterrán hagyományunk is. Amúgy a hal félezer éves szakácskönyveink szerint jellemző étek volt. Egyikük 266 húsétel mellett 237 halból, rákból, csigából készült ételt említ. Bornemisza Anna németből fordított, de magyar mester által írt, máig európai hírű szakácskönyvében is rengeteg a halas, békás recept. Gundelék jól értették a marketinget, s el tudták hitetni, hogy a pirospaprika és a disznó az igazi nemzeti étek. Mi meg mára az ő tudományukat is elfeledtük, azt, hogy mi a különbség gulyás, pörkölt, paprikás és tokány közt.
A hal egykor Krisztust szimbolizálta”
A pesti oldalon fekszik a Vizafogó, persze ilyen nevű kifőzde nélkül. Az utolsó vizát 1986-ban fogták ki Paksnál. Próbálják újratelepíteni, de eddig kevés a siker. A csodálatos szörny akár hat-hét méteresre is megnő, nagyobbra, mint a fehér cápa. Kipusztulásának oka a vízszabályozás mellett az, hogy belőle nyerik a csillagászati összegért kínált beluga kaviárt. Már a Képes krónika is említi. Valamikor évi kétszáz példányát fogták ki a másfél tonnás halnak. Bevilaqua Borsody Béla szerint középkori sörfőzőink a viza hólyagját szűrésre használták. Ő írta meg aztán a budai halaskofák „pörét” is 1509-ből, II. Ulászló idejéből. Akkoriban Budán négy céh árulhatott halat, de csak a mészárosoknak volt joguk vizával kereskedni. Nemcsak egymással pöröltek, de a várban szolgáló olasz, flandriai, spanyol katonákkal is a cölöpökért, azaz a kikötés jogáért. Emléküket a Halárosok Városa elnevezés őrizte a Lánchídtól északra, majd a Hal és a Jégverem utca, illetve az 1900 körül épült műemlék, a Halászbástya. Különös, de a Krisztinavárosban letelepedő Márai Sándor roppant felháborodott, amikor ipari jellegű vásárcsarnokot építettek ide. Ha száz évvel korábban él, ugyan mit szól a szaghoz?