Le Pen-csalódás, republikánus öröm

2021. július 07. 15:00

Visszarendeződést hozott a régiós választás a francia jobboldalon: Le Pen újrahangolt pártja csalódást keltő eredményt ért el, a régóta bukdácsoló gaulle-ista Republikánusok párt viszont új erőre kapott.

2021. július 07. 15:00

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban.

Történelmi sikerben reménykedett Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése (RN) a francia regionális választás előtt, az eredmény azonban még a legóvatosabb előrejelzéseket is alulmúlta. A hat évvel ezelőtti voksoláson hat régió­ban bizonyult a legnépszerűbbnek az első fordulóban, ezúttal viszont csupán Provences-Alpes-Côte d’Azur (PACA) régióban tudott élre törni RN-jelölt Thierry Mariani személyében. Nem éppen kecsegtető adat az sem, hogy 2015-ben az összvoksok 28 százalékát gyűjtötte be az alakulat, ez a szám most 8 százalékkal alacsonyabb volt.

Fotó: REUTERS / Panoramic  / Thierry Breton
Fotó: REUTERS / Panoramic / Thierry Breton

A voksolás megtévesztő képet ad a politikai erőviszonyokról – mentegetőzött az első forduló éjszakáján Le Pen, „állampolgári katasztrófaként” értékelve azt, hogy soha ilyen magas nem volt még a regionális választástól távol maradók aránya (66,7 százalék a 2015-ös 50,09-dal szemben). Hiába kérlelte támogatóit a pártelnök, hogy „engedjék ki a karanténból a gondolataikat”, és áldozzanak öt percet a nép hangjának hallatására, a második forduló betetőzte az RN-kudarcot. A Le Pen-ellenes „köztársasági front” PACA-ban sem tört meg: a baloldali jelölt a várakozásoknak megfelelően visszalépett a republikánus–­macronista közös listát vezető Renaud Muselier javára, azokat a konzervatív szavazókat pedig, akik a kormánypárttal való szövetkezés miatt elfordulni készültek Muselier-től, Nicolas Sarkozy téríthette jobb belátásra – aki árulónak titulált volt miniszterével, Marianival szemben Muselier mellett állt ki. A republikánus politikus végül majdnem tíz százalékot vert rá ellenfelére, akit pedig az összes RN-jelölt közül a legesélyesebbnek tartottak a győzelemre.

Megtévesztő kép az erőviszonyokról? Sokáig jellemző volt a Le Pen-pártra, hogy az országos választásokon kívül nehezen tudta mozgósítani híveit – ám éppen a pártújratervezés óta változni látszott a helyzet. És tegyük hozzá azt is: a felmérések egyöntetűen azt jelezték, az RN-támogatók a legbiztosabbak választásukban. Nos, lehet, hogy biztosak voltak, csak ezt nem tartották fontosnak kinyilvánítani: becslések szerint az elnökválasztáson Le Penre szavazók 70 százaléka maradt most otthon. Rá lehet fogni a járványhelyzetre, az általános közéleti apátiára, az eredmény így is, úgy is kellemetlen Marine Le Pennek – aki abban reménykedett, hogy a választás igazolja majd az RN-áttörés elkerülhetetlenségét. Ehelyett újrakezdődnek a viták arról, helyes-e mindinkább középre tolni a pártot.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!