Beveszik-e Le Penék az Azúr-partot? – régiós választások előtt Franciaország

2021. június 16. 10:35

Áttörés küszöbén a Nemzeti Tömörülés? A június 20-án és 27-én tartandó voksoláson kiderül, Marine Le Pen pártjának sikerül-e meghódítania egy régiót, vagy érvényesek a régi politika törvényszerűségei.

2021. június 16. 10:35
null

Leimeiszter Barnabás írása a Mandiner hetilapban.

Idén júniusban régiós választást, jövőre elnökválasztást tartanak Franciaországban – a politikai széljárás döntő változásokat hozhat most a nyugat-európai nagyhatalomban. A Marine Le Pen-féle jobboldal történelmi sikerekre vágyik. A mostani választáson a Nemzeti Tömörülés (RN) győzelmi esélyei a Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA) régióban tűnnek a legszilárdabbnak. Dél-­Franciaországban a Le Pen-párt hagyományosan erős, amit a közvélekedés az Algériában született franciák, vagyis a feketelábúak (pieds-noirs) támogatásának tud be – ők azok, akik a függetlenedés zűrzavaros időszakában életüket féltve tömegesen költöztek át az anyaországba, jelentős részben a déli területekre. A feketelábúak azt élték meg, hogy a politikai osztály – és különösképpen Charles de Gaulle tábornok – cserben hagyta őket. Annál erősebben szimpatizáltak a Jean-Marie Le Pen-féle nacionalistákkal, akiknek politikai újraszerveződéséhez többek közt éppen az Algéria-trauma adott löketet.

Dél-Franciaországban a Le Pen-párt hagyományosan erős”

Azóta hosszú évtizedek teltek el, s az RN mai népszerűségének a feketelábúak szavazatánál – 2012-ben egy kutatás szerint PACA választóinak 13,7 százaléka került ki ebből a rétegből – sokkal meghatározóbb tényezője az illegális migráció, amely igencsak érzékenyen érinti a régiót. A középosztály finoman szólva nincs elragadtatva attól, hogy ő fizesse meg a bevándorlók ellátásának költségeit. A 2015-ös régiós választás első fordulójában 40,6 százalékos eredménnyel első helyen végzett Marine 
Le Pen unokahúga, Marion Maréchal, a második fordulóban viszont a baloldal visszalépésével nyert a Republikánusok (LR) listavezetője, Christian Estrosi. Maréchalra ekkor 45,22 százalék voksolt, ami Le Penék régiós választásokon valaha elért legjobb eredménye volt – ám aligha feledtették, hogy sem PACA-ban, sem más régióban nem jött össze a Le Pen-győzelem. A párt története során soha nem tudta még elnyerni egy régió irányítását, s a történelmi – mert a Le Pen-ellenes, visszalépésekből kovácsolt „köztársasági front” kudarcát jelentő – siker reménye 2021-re tevődött át.

Emmanuel Macron a kétszáz éve elhunyt Napóleon sírjánál: zajlik az elnök jobboldali hadművelete. <br> Fotó: REUTERS / Dominique Jacovides
Emmanuel Macron a kétszáz éve elhunyt Napóleon sírjánál: zajlik az elnök jobboldali hadművelete.
Fotó: REUTERS / Dominique Jacovides

A Nemzeti Tömörülés idén is markáns profilú politikust indít az Azúr-part meghódítására: a Republikánusoktól átigazolt Thierry Mariani, aki Nicolas Sarkozy alatt közlekedési miniszterként is dolgozott, a hezitáló konzervatív szavazók meggyőzésére hajtó RN-politika egyik csodafegyvere lehet. Mariani a 2010-es régiós választáson még a konzervatív nagy párt listáját vezette, és vetélytársa jobboldalon maga Jean-Marie Le Pen volt. Akkoriban bőszen szorgalmazta a szélsőjobboldal elleni küzdelmet, noha maga sem volt éppen mérsékelt alkat: párttársai közül kitűnt keményvonalas migrációügyi javaslataival, az évek során pedig külpolitikai téren is aktivizálta magát. Nem csupán Bassár el-Aszad szír államfő gyakori vendége, de Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is felettébb jó kapcsolatot ápol. Utóbbi két éve a Krím félszigeten fogadta Marianit, amelynek annektálásában a francia politikus semmi kivetnivalót nem talált, ráadásul a Putyin két plusz elnöki ciklusáról szóló tavalyi népszavazáson is részt vett megfigyelőként. Thierry Mariani 2017-ben, az Emmanuel Macron-diadal keltette belviszály során szorult ki az LR vezető köreiből – két évvel később már az RN listájáról szerzett európai parlamenti mandátumot. A pártba viszont nem lépett be, s bár igyekszik jó csapatjátékos lenni, a Le Pen-formáció közkatonáinál jóval autonómabb személyiség, ami súrlódásokhoz is vezetett.

A Republikánusoktól átigazolt Thierry Mariani a hezitáló konzervatívok meggyőzésének egyik csodafegyvere lehet”

Marine Le Pennel mindenesetre olyannyira bizalmas kapcsolatot ápol, hogy egy nyaralás alkalmával a pártelnökre bízta macskája felügyeletét. Az ő győzködésének köszönhető, hogy elvállalta a jelöltséget, a régióelnöki poszt ugyanis kevéssé lelkesíti a helyi és az országos politika nagyjából minden szintjét megjáró politikai veteránt. Felmérések szerint Mariani 40 százalék körüli eredménnyel nyerheti az első fordulót, a második helyre volt párttársa és – a nem túl finom hangvételű kampányból ítélve ugyancsak volt – jóbarátja, a régiós tanács jelenlegi elnöke, Renaud Muselier érkezhet be, s minden bizonnyal lesz harmadik továbbjutó is a balos Jean-Laurent Félizia személyében. A nagy kérdés az, Félizia a köztársasági front hagyományához híven besorol-e Muselier mögé. Ez esetben szoros Mariani–Muselier-párbaj várható a második fordulóban, ám a közvélemény-kutatások szerint így is Mariani esélyesebb a győzelemre.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!