Kontroll

2021. április 21. 13:22

Szavakban szabadságot ígér, ám a valóságban ellenőrzést akar gyakorolni az életünk felett – mi az? Hogyan elevenedik meg a Szovjetunió világa a Nyugat mindennapjaiban, s miként lett a liberalizmus a szabadság helyett a szabályok ideológiája?

2021. április 21. 13:22
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Ryszard Legutko lengyel államférfi és politikai gondolkodó, korábban hazája oktatási minisztere, ma az Euró­pai Parlament képviselője. Brüsszeli teen­dői mellett görög filozófiát tanít Közép-Európa legpatinásabb felső­oktatási intézménye, a krakkói 
Jage­lló Egyetem diákjainak. Szerzőnk úgy érzi, polgárként a kommunista elnyomásban eltöltött évtizedek után ma a liberális Nyugaton is személyes szabadsága drámai visszaszorulását kell elszenvednie. Ennek oka, hogy a liberalizmusból a szabadság helyett a szabályozás ideológiája lett. Hogyan?

Friss könyvében Legutko a szabadság két értelmezését különbözteti meg: a negatív szabadságfelfogást, melynek alapja a kényszerek hiánya, és a pozitív szabadságot, amelynek középpontjában a „rakoncátlan szenvedélyek” kiteljesedésének lehetősége áll. A legújabb kori nyugati történelem jelentékeny része e két felfogás hívei­nek birkózásaként is értelmezhető. Ennek eredményeként született meg a szabadság modern koncepciója, miszerint az egyén szabadsága mindenre kiterjed, amíg más szabadságát nem korlátozza. Ryszard Legutko szerint ez a kompromisszum ölt testet a közösség érdekeivel egyértelműen ellentétes cselekedeteket, például gyilkosságot tiltó szabályokban – e kényszerítések célja azonban mindig is az egyének kiteljesedésének védelme volt.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!