„Vagy beletalálok a szerepbe, vagy úgyis hiába”

2021. március 03. 13:46

Kossuth- és Jászai-díjas, ünnepelt színésznőként emlékezünk Kiss Manyira, akit sorsfordulói Erdélytől a nagyvilágig, színészi munkája a Don-kanyartól a budapesti nagyszínpadig sodort kalandos élete során.

2021. március 03. 13:46

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilapban. 

Kétségtelenül sokat elárul Kiss Manyi nagyságáról, ha ikonikus szerepléseit (Mici néni két élete, Körhinta, Tüskevár) listázzuk, vagy éppen elismeréseit (Kossuth- és Jászai Mari­díj, Érdemes és Kiváló Művész díjazás) soroljuk. Szakmai hitvallása, miszerint legnehezebb szerepeire is játszi könnyedséggel legyint, talán többet mutat róla: „Szégyellem elmondani, de én soha szereppel nem kínlódtam. Nem vagyok biztos benne, illik-e megvallani ezt, de hát igazán nem szoktam gyötrődni. Én megkapom a szerepet, a darabot, és – nem is tudom, hogyan, de máris érzem, mint kell viselkednem, hogy kell a kort, a stílust kifejeznem. Csak úgy jön nekem az egész, aztán próbálunk, elérkezik a premier, és én örülök, hogy sikerült. Sokszor csodálkozom a kollégáimon, akik a bemutató előtt egész könyvtárakat átrágcsálnak. Én soha még egy sort sem olvastam a szerepeimhez. Minek? Vagy beletalálok, vagy úgyis hiába.” De talán még többet elárul Kiss Manyiról, a színésznő máza alatt megbújó emberről hányatott sorsa és magánéletének alakulása.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!