Kegyelem és megpróbáltatás karanténidőben

2021. január 27. 09:54

2021. január 27. 09:54
Constantinovits Milán

Tavaly ilyenkor már szórványos hírek szüremlettek Kínából hazánkba a koronavírusról, ám azt talán még senki sem sejthette, hogy pár héttel később teljesen átformálja világunkat az új kórokozó. Leforgott néhány álmos hét, és az események villámgyors fordulatot vettek. Márciusban Orbán Viktor bejelentette az első magyarországi megfertőződést, néhány napra rá bezártak az iskolák, az üzletek, és teljes életünk karanténba kényszerült.

Kizökkent időben köszöntött ránk a tavasz: újratanultuk a szabadság, az emberi érintkezések, a társas kapcsolatok fogalmát. Leleményességre, türelemre, önvizsgálatra szorított minket a faltól falig, a kézfertőtlenítőtől vécépapírig mért mozgástér. Egy rövid, bizonytalansággal átszőtt nyár után egyre hűvösebb hetek jöttek: megszoktuk a maszkot, a kényszerű távolságtartást, az élet régi medréből újra kilépő folyamát.

Vettünk egy mély levegőt, visszahúzódtunk újra otthonunk rejtekébe. Most lopva tekintünk ki, várjuk, reméljük, hisszük a feloldozást. Ez pedig már nincs messze. Bár a korai jóslatok a járvány sebes lecsengéséről talminak bizonyultak, a védőoltás felbukkanása újra reménykedéssel tölthet el minket.

A tavaszi hullám nagy csatáját a frontvonalban a fehér köpenyesek vívták, mögöttük szorosan mindazok, akik nélkül megtorpant volna még ez a sarokba szorított létezés is: a földeken és a kereskedelemben dolgozók, a pedagógusok, a szállítók. Szomorú volt azonban megtapasztalni, hogy mögöttük nem jöhetett létre a nemzeti egység, hol olcsó politikai haszonszerzésből támadták a védőintézkedéseket, hol pedig a sötét tudatlanság ült tort.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!