Két lábbal a földön állunk, és a jövőbe tekintünk

2020. december 16. 17:05

Sokan számítottak arra 2019-ben, hogy idén lassulás következhet be a világgazdaságban, az élet azonban minden várakozásunkat felülírta. Azt, hogy ebből a helyzetből nyertesként jövünk-e ki, a következő egy–három évben fogjuk csak világosan látni. A jelek mindenesetre biztatók.

2020. december 16. 17:05
György László

Vannak már nemzetközileg is összevethető eredmények – a harmadik negyedéves gazdasági visszarendeződésben 
az EU középmezőnyében vagyunk, a munkanélküliségi rátánk fele az eurózónáénak, az államadósságunk pedig idén a GDP nyolcvan százaléka körül alakulhat, a nyugati országokban viszont átlagosan közel száz százalék lesz. Úgy gondolom, hosszabb távon ennél is jobb eredményeket hoznak majd a gazdaságvédelmi intézkedéseink, és még nagyobb különbségek fognak megmutatkozni a javunkra.

Ennek két alapvető oka van: hűségesek maradtunk tíz éve követett céljainkhoz, és minden fontos érintettet meghallgatva adatalapú döntéseket hozott a kormány. A legfőbb stratégiai döntéshozók nem kapkodtak, nem ijedtek meg, hanem mérlegeltek, és időben reagáltak. A sorvezetőt az a gazdaságstratégiai alapvetés jelentette, hogy nem térhetünk le a 2010-ben megkezdett patrióta és pragmatikus gazdaság­politika útjáról. Most már tizedik éve olyan gazdaságért dolgozunk, amely pénzügyi értelemben is erős – sebezhető­ségünk, a külföldtől való függőségünk is rohamosan csökken –, és reálgazdasági-verseny­képességi oldalon is sikeres. Mindez annak köszönhető, hogy az újjáépülőben lévő iparunk és a szolgáltatószektorunk magas hozzáadott értéket állít elő, amely kitermeli a folyamatosan növekvő béreket és az újabb beruházásokat, emellett környezeti szempontból is fenntartható. Azaz egyszerre magyar, high-tech és zöld.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!