Capitano legénység nélkül

2020. november 18. 15:17

Egyre kevesebb köze van a népakarathoz Olasz­ország parlamentjének a migrációs nyomás, a soha nem látott mértékű koronavírus-fertőzés és a belpolitikai csatározások közepette – s közben zavar van Matteo Salvini erőterében is.

2020. november 18. 15:17
null

Kohán Mátyás írása a Mandiner hetilapban.

Szavazók milliói hagyták el az utóbbi másfél évben a 2018-as olasz parlamenti választás két nagy győztes pártját, a Ligát és az Öt Csillag Mozgalmat (M5S), s egyelőre úgy tűnik: ha az ország sír, a középpártok nevetnek. A migrációs nyomásra viszont továbbra se tud egyik erő sem megoldást találni.

Újabb menekültdráma a partoknál

Bíróságon járt Matteo Salvini volt belügyminiszter október elején: emberrablás minősített esetével vádolják, mert a haditengerészet Gregoretti nevű hajójáról 2019 nyarán nem engedett partra szállni 131, a Földközi-tengerről begyűjtött menedékkérőt. „Szavazzatok arra, hogy perre engedjenek, és tisztázzuk ezt egyszer és mindenkorra” – kampányolt kora ősszel a politikus saját mentelmi jogának megvonása mellett. A meghallgatás megtörtént, a következő körben, november 20-án Giuseppe Conte miniszterelnök, Luigi Di Maio külügyminiszter és Danilo Toninelli szenátor, volt közlekedési miniszter vall majd. Salvinire a legrosszabb esetben hivatalából való visszahívás várhat.

A per szimbolikus lépés a baloldali kormány részéről, a „Salvini-dekrétum”, azaz a 2018–2019-ben elfogadott bevándorlási szabályok felpuhítása azonban korántsem az. Október 5-én, a meghallgatás után két nappal fogadta el a kabinet azt a rendeletmódosítást, amely szerint a Földközi-tengeren migránsokat „taxiztató” ngo-hajókra többé nem lehet egymillió euróig terjedő bírságot kiszabni, az őket üzemeltető szervezetek csak akkor büntethetők, ha tevékenységükről nem értesítik az illetékes hatóságokat, és akkor is legfeljebb ötvenezer euróra. Lazulnak emellett az állampolgárság megszerzésének feltételei, hangsúlyosabb szerepet kap a rendeletszövegben a menedékjog védelme, és megváltoznak a kitoloncolás kritériumai: nem lehet hazájába visszaküldeni sem azt, aki sorozatos emberjogi sérelmektől sújtott országból érkezik, sem azt, aki beilleszkedett Olaszországban – mindkét szabály rendkívül tágan értelmezhető.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!