Első állomásunk a Koča na Travniku (1548 méter). A kočák menedékházak, amelyeket jórészt az első világháború előtt építettek, és különféle turistaegyesületek tartanak fenn azóta is. Nem egyhez vezet fel drótkötélpálya, amelyen egykor lőszert szállítottak a partizánok. Szóval, a kočákban van melegétel és van szállás. Szlovén gulyás és Laško sör. Útközben rókagombát szedünk, ličnicának mondják a szlovének. Megállunk egy hegyi legelőn, hogy megkérdezzük, van-e friss sajt. Behívnak. Papa elteszi a kinti asztalról a vadászpuskát, mama megkínál ajdovi žgancival, azaz hajdinás gancával és aludttejjel, csak úgy, mert van. Papa szilvapálinkát tölt. Egy pillanatra otthon érzem magam. Estére húsz kilométeres gyaloglással és ezerméteres szintemelkedéssel érkezünk meg a kočába. Éjszaka nincsenek alvási problémáink. Reggelire kihozzák az általunk szedett rókagombával fűszerezett tojásrántottát. Szó nélkül megpucolják, és felszolgálják nekünk. Mintha ez olyan természetes lenne. Felár nélkül. Kedvesen.
Jönnek a kétezres hegyek. A Raduha (2062 méter) tetejéről már megnyílnak a havas csúcsok. Jó idő van, bevesszük. Nehezebb falat az Ojstrica (2350 méter), amely hol ködbe burkolózik, hol kibukkan a ködből. Reggel négykor indulunk a csúcstámadásra, hogy még a délutánra jósolt rossz idő előtt leérjünk. Fekete alpesi szalamandrák keresztezik utunkat, célirányosan, az őshüllők magabiztosságával közlekednek. Kőszáli kecskék verik le a köveket a szikla oldaláról. Már nem tréfál a hegy, megmutatja igazi arcát. Emelkedés, ereszkedés és köd, rengeteg köd. A gyönyörű völgyekből semmit se látunk. Az orrunkig, esetleg pár méterre a következő jelzésig. Kapaszkodunk a sziklába, hogy le ne kapjon a falról a szél. Nem érjük el az Ojstrica csúcsát. Vissza kell forduljunk. A lejövetel olyan, mintha ötvenszer megkerülnénk a hegyet. Követjük a keskeny ösvényt. Követjük a jelzést. Közel kerülünk az igazi hegymászóélményhez. Örülünk, hogy túléltük.