Keselyűk a város egén?

2020. június 10. 18:38

Egerben kovácsolódott össze elsőként a szivárványkoalíció az önkormányzati választásra, most mégis itt került szakítás közelébe. Kérdés, hogy miután Mirkóczki Ádám polgármester kilépett a Jobbikból, érvényesülnek-e a város érdekei.

2020. június 10. 18:38
null

Vajon galambok vagy keselyűk köröznek a város egén? – kérdezzük a Dobó István téren azután, hogy a sétánkon a Sertekapu és a Kisvölgy utca tájékán egy deszkákkal elkerített jókora gödröt láttunk. A járókelők szerint még a tavalyi kampány idején szakadt be az út. Olybá tűnik, a Fidesz–KDNP-t tavaly ősszel váltó, jobbikos–baloldali-liberális koalíciónak fél év nem volt elég arra, hogy orvosolja a problémát.

Oroján Sándor.<br>Fotó: Földházi Árpád
Oroján Sándor.
Fotó: Földházi Árpád

Vissza kellett adni a pályázati pénzeket

Egy másik körbeszalagozott gödörre éppen a város jelképe, az egri vár bejárata előtt lelünk. Talán nem a turisták, csak az esetleg visszatérő török hadak elrettentésére szolgál. A káosz benyomását kelti a közlekedésben fontos Egészségház utca is, amelyet tavaly ősszel fúrtak fel. Ezzel kapcsolatban éppen a napokban ismerte el a város televíziója: a rekonstrukció, amely a Környezeti és energiahatékonysági operatív program részeként ötmilliárd forintból valósul meg, tovább csúszik, legkorábban decemberben fejeződik be. Ez elsősorban a szennyvízcsatorna-hálózat felújítását jelentené, de amint közölték, nem elég a pénz, pótlólagos források után kellett nézni, mert a Kossuth Lajos utcában is rossz állapotú az esővízcsatorna. A Tveger.hu videójából az is kiderül: előzetes mérnöki becslések szerint további 60 és 120 millió forintnyi forrás hiányzik ahhoz, hogy a leállni kényszerülő munkagépek végezhessenek a beruházással.

A hiányzó összeggel nagyságrendileg szinte vetekszik az a pénz, amelyet Eger elvesztett hivatali gondatlanság miatt. Ugyanis 2019. december 31-éig kellett volna a támogatási szerződés meghosszabbítását kérni a déli iparterület fejlesztésére a Modern városok programban. Olyan projektről van szó, amelyre Eger még az előző, fidesz–KDNP-s polgármester, Habis László idején pályázott. Az adminisztrációs „ujjgyakorlatot” az eddig jobbikos polgármester és hivatala elmulasztotta, csak január 5-én kaptak észbe. A késedelem miatt a támogatást, csaknem 130 millió forintot vissza kellett utalni az államnak. Oroján Sándor fidesz–KDNP-s frakcióvezető szerint Mirkóczki Ádám azzal védekezett a testület előtt: őt nem tájékoztatták arról, hogy be kell adni egy ilyen papírt. „Országos szinten is egyedülálló blamázs – értékeli a történteket Oroján –, hogy a mulasztás miatt vissza kellett szolgáltatni a Modern városok programból lehívott támogatási forrást. Egerben sem fordult elő soha, hogy elnyert pályázati pénzeknek ez legyen a sorsuk. Ráadásul saját fejlesztésekbe sem fogott bele az új vezetés, igaz, érdemleges koncepcióról se tudni. A déli iparterülettel kapcsolatos konkrét eset felveti, hogy az ősszel kinevezett polgármesternek és környezetének hiányoznak a városvezetéshez szükséges szakmai háttérismeretei.”

A gazdasági ügyeket felügyelő önkormányzati biztos, a pénzügyi és ügyrendi bizottság DK-s elnöke, Földvári Győző – aki Gyurcsány Ferencnek vállaltan személyes jóbarátja – elismeri a mulasztást a Mandinernek, hozzátéve: „Hiába kértünk méltányosságot a miniszterelnökségtől, nem kaptuk meg, holott csak kis késlekedésről volt szó. Csak remélni tudom, hogy ez a kirívó kormányzati szigor velünk szemben nem azért volt, mert az ellenzék nyert Egerben tavaly ősszel. Mindenesetre a jegyző később kivizsgáltatta az ügyet, és megtörtént a felelősségre vonás a polgármesteri hivatal adminisztratív állományában.”

Családi belháborúból frakcióválság

Mirkóczki Ádám azonban nem ezzel került a címlapokra, hanem azzal, hogy június elején kilépett a Jobbikból. E hír farvizén vált ismertté az is, hogy szakadásközeli helyzet állt elő a képviselő-testületi többséget adó – többek között a Jobbikot, a DK-t, az MSZP-t, a Momentumot és az LMP-t magában foglaló – frakcióban, miután a polgármester, élve a rendkívüli jogrend rá ruházta egyszemélyi döntési lehetőségével, lecserélte alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát. A vezetéknév nem véletlenül azonos: a két Mirkóczki – még ha sokat civakodnak is kezdettől a koalícióban – másod-­unokatestvér. Tehát Mirkóczki Ádám a rokonát távolította el vezetőtársai közül. Másik említendő körülmény, hogy Mirkóczki Zita nem a Jobbik, hanem az MSZP politikusa, mi több, ő a szocialisták városi szervezetének elnöke. Valamint ő az Egységben a Városért Egyesület, vagyis a győztes ellenzéki koalíció egyik meghatározó alakja, összekovácsolója. Bár az alpolgármester-utód, Farkas Attila szintén MSZP-s, a csere hírére a tíz frakciótagból heten felháborodtak. Ők azok, akiknek a beleegyezése, sőt megkérdezése nélkül mozdították el a főleg kulturális ügyekben jártas alpolgármestert. A városvezető arra hivatkozik, hogy a vírushelyzet óta a szociális ügyekre kell ráerősíteni, és erre Farkas Attila az alkalmas személy.

Furcsa installáció az egri vár tövében.<br>Fotó: Földházi Árpád
Furcsa installáció az egri vár tövében.
Fotó: Földházi Árpád

A fellángoló viszály komoly, amit két mozzanat is bizonyít. Az egyik: Mirkóczki Zita a kormányhivatalnál tett panaszt arra hivatkozva, hogy elmozdítása munkajogilag szabálytalan volt, és tízmillió forintos kártérítési pert is indított. A másik mozzanat: éppen a balliberális napilap, a Népszava vetette fel a múlt héten, hogy az egri ügy a közgyűlés önfeloszlatásához vezethet.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!