Magyar kutatók vizsgálják a torinói lepel korát

2020. április 09. 03:22

Krisztus idejéből vagy a középkorból származik a torinói lepel? Újabb kutatások szolgálnak adalékokkal a kormeghatározás körüli vitákhoz.

2020. április 09. 03:22

1578 óta a torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban őrzik azt a leplet, amelyet a hagyomány mindig is Jézus Krisztus halotti kendőjének tartott, amelyben Arimatheai József eltemette a kereszthalált halt Megváltót. A lepel eredetiségének megállapításához egy magyar kutatócsoport fontos eredményekkel járul hozzá.

A 436 centiméter hosszú és 110 centiméter széles, halszálkamintás lenvászon leplen az alapszínhez képest sötétebb, narancssárga elmosódott foltok együttese látható, amely nem idegen anyag, hanem a lepel anyagának elszíneződése, s egy férfiholttest első és hátsó oldali képmását mutatja. A képmás szerves részét képezik a holttest egészét elborító sebek, illetve a belőlük eredő vérfolyások.

Mire támaszkodott a lepel valódiságát elfogadó hagyomány? Mindenekelőtt arra, hogy az emberek egyszerűen felismerték a képmásban Jézust, sebeiben pedig a szenvedéstörténetben vele szemben alkalmazott kínzások és a kivégzés nyomait. A képmás tulajdonságai alapján úgy tűnik, mintha a lepellel beburkolt testből kiinduló energiasugárzás (fény, hő, nukleá­ris energia?) égette volna bele a test képmását a kendőbe.

A mikrobák az évszázadok során lassan megbontották a lepel cellulózanyagát
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!