Pedofil pornóval a szólásszabadságért

2020. március 05. 00:42

2020. március 05. 00:42
Koltay András

Február elején a Pesti Srácok portál feltöltött egy részletet egy Magyarországon készült, pedofil tartalmú videóból a YouTube videómegosztó platformra. A kivágott amatőrfilm-részlet egy, a gyermekek zaklatásáról szóló cikk illusztrációja lett volna. A videót és a Pesti Srácok teljes felhasználói fiókját annak ellenére törölte a YouTube, hogy a filmrészleten a szereplők és az intim testrészek egyaránt felismerhetetlenné voltak téve. Ezután a portál szerkesztői többszöri sikertelen kísérletet tettek új felhasználói fiók létrehozására. A YouTube-ról való száműzetés minden hírportálnak jelentős csapás. A YouTube kifejtette, hogy a Pesti Srácok csatornáját azért szüntette meg, mert „megsértette a gyermekek biztonságára vonatkozó irányelveinket, amelyek megtiltják a gyermekek ellen irányuló szexuális visszaélés ábrázolását”. A platform általános irányelvei szerint ilyenkor eltávolítják a sértő tartalmat, jelentik a hatóságoknak, a kapcsolódó felhasználói fiókot (csatornát) törlik, az újbóli regisztrációt pedig megakadályozzák. Ezt követően több ezren tüntettek a YouTube tulajdonosának, a Google-nak a budapesti központja előtt, „kibersztálinizmust” kiáltva.

Ezúttal sem árt némi józan mértéktartás. A YouTube magántulajdonban álló vállalat, amelynek döntési szabadságát abban a tekintetben, hogy mit enged közzétenni a felületein és mit nem, a jogi szabályozás csak csekély mértékben korlátozza. A magántulajdonú platform által alkotott magánszabályozás nem azonosítható az állami önkénnyel. Ezzel együtt is igencsak indokolt volt Schiffer András tisztességes kiállása, aki a tüntetésen e magánszabályozás anomáliáira hívta fel a figyelmet.

A nagy online platformok óriási hatást gyakorolnak a nyilvános kommunikációra, a szólásszabadság állami jog által felrajzolt határait alkotmányos garanciák híján lévő magánszabályozással felváltva. A szólásszabadság ügyében hozott döntéseik minden elemükben aggályosak. Alapjuk, indokaik nem ismerhetők meg, fellebbezés nincs. A döntést algoritmusok hozzák meg, ami a komoly bírói és tudós testületek által a végletekig cizellált szólásszabadság érvényesülése szempontjából kifejezetten aggasztó fejlemény.

A nagy platformok alighanem túlnőttek azon a méreten, amelyet a saját szuverenitásukat féltő államok tétlenül nézhetnek
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!