Fekete léggyel táplálná a világot a magyar vállalkozás

2019. december 12. 01:20

Valódi élelmiszeripari és takarmányozási csodaszer lehet a fekete katonalégy, amely a lehető legkisebb ökológiai lábnyom mellett tenyészthető, és a fogyasztása is egészséges. A rovargazdálkodás jövőjét kutató magyar vállalkozás, a Grinsect a környezetbarát fehérje-előállításra kínál megoldást.

2019. december 12. 01:20
null
Oláh Dániel
Oláh Dániel

A mai társadalom számtalan globális problémával küszködik, mint az aránytalanul növekvő népesség, a kialakulóban lévő élelmiszer- és fehérjeválság, a fejlettebb országokban hatalmas méreteket öltő élelmiszer-pazarlás és a sokat emlegetett klímaváltozás.

PAZARLÁS, TÚLTERMESZTÉS, KLÍMAVÁLTOZÁS

„Ezek, ha holisztikus képet akarunk festeni, mind-mind kölcsönhatásban állnak egymással. Az emberiség úgy éli a mindennapjait, hogy nagyon kevesen tartják szem előtt, mennyire aggasztó módon éljük fel az átalakult fogyasztási szokásainkkal a Föld tartalékait. Ha ilyen ütemben folytatódik a népességnövekedés, akkor harminc év múlva hetven százalékkal több élelmiszer megtermelésére lesz szükségünk – mondja Aszalai Sándor, a cég alapítója. – Ez őrületesen nagy volumennövekedést jelent, amelynek nagy részét borítékolhatóan pazarló módon kidobjuk majd, hiszen ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének felmérése mutatja, a megtermelt élelmiszerek harmadával már most ezt tesszük. Figyelembe véve, hogy az extenzív növénytermelés és állattenyésztés növekedésének lehetőségei korlátozottak, és hogy a túltermesztésnek és a túlhalászásnak a természetre gyakorolt káros hatásai már most egyre jobban érezhetők, jól látható, hogy a klímaváltozás negatív hatásai tovább csökkentik majd a horizontális gazdálkodásban rejlő lehetőségeket.” Ez teszi szerinte szükségessé, hogy egy idő után alternatív megoldásokat keressünk, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a globális folyamatoknak.

ÉHHALÁL ÉS AZONNALI KIELÉGÜLÉS

A cégalapító felhívja a figyelmet, hogy „míg a világ elmaradottabb vagy elzárt területein emberek tucatjai halnak éhen, mert már felélték az ottani lehetőségeket, vagy sosem voltak lehetőségeik a szegénység mellett, addig a fejlett országokban hozzá vagyunk szokva, hogy mindent megkaphatunk azonnal. Már ki sem kell tennünk otthonról a lábunkat, mert házhoz jön minden, így gyakorlatilag minimális erőfeszítéssel vásárlunk feleslegesen sok élelmiszert.”

Úgy látja, hogy első fontos lépésként a pazarlás mérséklése vagy megszüntetése a cél. A pazarlás pedig nem otthon kezdődik, amikor kidobjuk a hűtőből a lejárt élelmiszereket, csupán a legtöbb ember ezzel a részével szembesül. „A termelők és az áruházak ugyanúgy kidobják a lejárt, selejtes, emberi fogyasztásra nem alkalmas termékeiket. Hulladékként, és nem alternatív takarmányként kezelik őket, holott rengeteg potenciál van ebben a kidobott élelmiszerben is” – mutat rá.

 

FOTÓ: GRINSECT
FOTÓ: GRINSECT

 

A FEKETE LÉGY A ZÖLDMEGOLDÁS

Aszalai Sándor nem pusztán a problémákat sorolja, egy működőképes megoldást is lát maga előtt. „Úgy gondolom, hogy amivel foglalkozunk, fenntartható és jó megoldás. Az említett problémákra a Grinsect a fekete katonalégy tenyésztésével, valamint tartás- és feldolgozástechnológiájának fejlesztésével, automatizálásával válaszol. Innovációink fő célja, hogy a fehérjét környezetbarát módon, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva állítsuk elő, és a pazarlás problémájára alternatív szerveshulladék-gazdálkodási megoldást kínáljunk” – mondja.

De miért a fekete katonalégy? „A rovaroknak, köztük a fekete katonalégynek, magas a fehérjetartalmuk, melynek aminosav-összetétele jó, így könnyen emészthető. Emellett sokkal kisebb ökológiai lábnyom mellett tenyészthetők a legyek, mint a szárnyasok, a sertések vagy a szarvasmarhák” – magyarázza. És bár a rovaripar növekszik, a minőségi innovációkra szerinte nagy szükség van a fehérje előállításának terén, a zöldhulladék kezelése pedig világszinten is megoldásra váró probléma.

„Működésünk során a fekete katonalégy lárváit élelmiszer- és takarmányipari szerves melléktermékekkel tápláljuk, ezért is fenntartható és környezetbarát a fehérje előállítása” – húzza alá az alapító. Előnyként emeli ki, hogy az úgynevezett biokonverziós folyamat kis helyen, intenzív gazdálkodási körülmények között is végezhető, így nem kell erdőket kivágni, új területeket művelés alá vonni. Ráadásul a rovarok tenyésztése kevés vizet igényel, és könnyen szabályozható, a mindenkori igényeknek megfelelően tudják csökkenteni, növelni a termelést, pont annyit állítanak elő, amennyire szükség van.

 

FOTÓ: GRINSECT
FOTÓ: GRINSECT

 

ROVARTENYÉSZTÉS A LAKÁSBAN

Mikor felvetjük, hogy rovarszármazékokkal már sokan foglalkoznak a piacon, úgy válaszol, hogy nem annyira sokan, mint kellene. „Nemcsak rovartenyésztéssel, de tenyésztés- és tartástechnológiai eszközök tervezésével és készítésével is foglalkozunk, több prototípust is fejlesztünk, tesztelünk nagyon jó eredményekkel. Ezen innovatív eszközök terjesztésével az a célunk, hogy szélesebb réteg – akár kisebb vállalkozások, akár magánszemélyek – számára is elérhetővé váljon a rovartenyésztés.” Mint meséli, bár a korai befogadók már szívesen kísérleteznek rovartartással, egyelőre a piacon kapható eszközök köre és a tudásbázis is meglehetősen hiányos.

„Olyan komplex megoldással kívánunk előállni, amellyel a piacélénkítő szerep mellett akár oktatni is tudjuk a jövő mezőgazdaságára nyitott vállalatokat, fogyasztókat” – mutat reményt Aszalai Sándor a leendő rovartenyésztőknek. A Grinsect megoldásaival ugyanis ezentúl bárki tenyészthetne otthon katonalegyet, méghozzá szabályozott, profi körülmények között. Nem kell más hozzá, csak egy zárt tér, ahol szabályozható a hőmérséklet. „Célunk egy tudásmegosztó közösség megalkotása is. Egy néhány éves, rohamosan fejlődő iparágról beszélünk, ahol most történnek az első komolyabb felfedezések és tapasztalások, de véletlenül sem próbáljuk meg úgy kezelni, mintha agysebészet lenne. Támogatjuk az otthoni és a vállalati szintű rovartenyésztést is, hiszen cél lenne, hogy mindenki megtapasztalja a rovartartás hasznosságát” – fogalmaz a cégvezető.

 

FOTÓ: GRINSECT
FOTÓ: GRINSECT

 

ROVARLISZT, ROVARFEHÉRJE, ROVAROLAJ

Aszalai Sándor a fekete katonalegyet nagyszerű élőlénynek tartja: „Mintha a globális problémáink egy részének megoldására találták volna ki. Intenzív körülmények között könnyen tartható, magas a fehérjetartalma, nem invazív, gyors fejlődésű, környezetbarát, és szinte bármilyen szerves hulladékot képes megenni. Mondhatjuk, hogy az egyik leghasznosabb természetes táplálékforrás, és úgy gondoljuk, hogy a környezettudatos fehérjeelőállítás jövője.”

A katonalégy lárvájából előállított termékeket takarmányozási célokra ajánlják, ezek kiváló fehérjeforrásként szolgálhatnak baromfi, hal és házi kedvencek számára, hiszen alkalmasak a szójadara vagy a halliszt részleges vagy teljes kiváltására is. A Grinsect vezetője elmondja, számítanak rá, hogy a tenyésztők mellett a fogyasztók is a célcsoportjuk részét képezik majd. Hamarosan indul a netboltjuk, ahol élő és szárított lárvákat, valamint más rovarszármazékokat lehet majd vásárolni, úgymint rovarliszt, rovarfehérje és rovarolaj. „Már most tapasztaljuk, hogy vállalati oldalról és magánszemélyektől is megvan a termékek iránti nyitottság, sőt kereslet.”

A TANYASI CSIRKE IS A ROVAROKTÓL FITTEBB

A rovarlisztnek ráadásul élettanilag is kedvező hatásai vannak. A Földön kétmilliárd ember eszik napi rendszerességgel rovarokat, több mint 1900 ehető fajt tartanak számon. A fekete katonalégy szárazanyag-fehérjetartalma 45 százalék, gazdag vasban és kalciumban, emellett pedig immunerősítő hatású. „Pilot programunk egyik fő célja, hogy kezdeti partnereink első kézből tapasztalják meg a rovarszármazékok pozitív hatásait különböző felhasználási területeken” – jegyzi meg az alapító.

A Földön kétmilliárd ember eszik napi rendszerességgel rovarokat

Kísérleteikről beszámolva elárulja, hogy eddig a brojler-csirkéken tudták kipróbálni rovarkészítmények hatásait, és a kontrollcsoporthoz képest gyorsabb tömeggyarapodást, kisebb szórást, élénkebb viselkedést és jobb immunrendszert figyelhettek meg. „Ez nem meglepő, nézzük meg egy tanyasi csirke étrendjét: rovarok teszik ki a nem kis részét.”

EGYELŐRE TAKARMÁNYOZÁSRA TERMELNEK

„Jelenleg elsősorban takarmányozási célra termelünk, később, amint a szabályozói környezet az Európai Unión belül is megengedőbbé válik, próbálkoznánk élelmiszeripari felhasználással is. Most a fő célunk, hogy a génmódosított szója és az egyre drágább halliszt helyére alternatívát keressünk” – mondja, hozzátéve, hogy jelenleg a kis üzemük felpörgetésén dolgoznak gőzerővel. „A kezdeti éveket csak jelentős tőkebevonással vészelheti át bevétel nélkül egy startup, és mi még nem vontunk be tőkét, ezzel szeretnénk megvárni az első bevételeket. Addig is piaci reakciókat gyűjtünk be, folyamatosan fejlesztjük a tevékenységünket; látjuk, hogy a növekedésünk tekintetében a következő hónapok kemények és meghatározó fontosságúak lesznek” – árul el néhány részletet a pénzügyekről Aszalai Sándor.

A rovarfehérje-előállítás olcsóbb bármelyik másik állati fehérje előállításánál

Vajon lehet-e divat a rovarfogyasztás a jövőben? „Ha a környezetünkre gyakorolt hatását nézzük, akkor a rovar-ehérje-előállítás olcsóbb bármelyik másik állati fehérje előállításánál. Az a célunk, hogy közelebb hozzuk a rovarokat az emberekhez, és szélesebb körben elérhetővé tegyük őket, ezért semmiképp sem akarjuk drágán árulni a termékeinket. Azt nehéz megmondani, hogy divatot lehet-e teremteni a takarmányozási célra előállított termékekből, viszont az értékteremtésben feltétlen hiszünk. Szerencsére ma már egyre több a tudatos állattartó, akinek nem mindegy, hogy mit eszik a jószága vagy a kisállata, az ő megszólításuk és elégedettségük, mondjuk úgy: véleményvezérségük különlegesen fontos számunkra” – teszi hozzá.

„Természetesen később szeretnénk majd emberi fogyasztásra szánt termékeket is piacra dobni, bár itt, úgy gondolom, nemcsak a szabályozás, hanem a közmegítélés miatt is nehezebb dolgunk lesz” – ismeri el a társaság alapítója.

Nagyon sokoldalú, ötfős csapat állt össze a Grinsect égisze alatt, mindannyian más szakmai és üzleti kompetenciákkal rendelkeznek, fiatalok és elhivatottak. Cégalapításuk történetét jelenleg is írják, hiszen friss, alig egyéves társaságról van szó. Bár ez relatív rövid időnek tűnik, rengeteg hullámvölgyön vannak túl, és még nem lépték át a siker kapuját. Ám senkivel sem cserélnék el azt a rögös utat, amelyet eddig bejártak. Bátorításul azt üzenik a jövő vállalkozóinak, hogy kellő elhivatottsággal, türelemmel és rátermettséggel érdemes belevágni, mert megéri.

Címlapkép: GRINSECT

 

***

A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

Amerika választ! Kövesse élőben november 5-én a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!