Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Átrajzolhatja Azahriah sikertörténete a hazai könnyűzene erőviszonyait?

2024. június 02. 05:58

Több mint másfél milliárd forintos nettó bevételt hozhatott a tripla Puskás Aréna koncert.

2024. június 02. 05:58

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

 


Tavaly 814 millió forintos bevétellel zárt az Azahriah menedzselésével is foglalkozó Supermanagement. A Telex összefoglalója szerint ez közel duplája a 2022-es bevételnek. Arra, hogy a 22 éves magyar zenész tripla koncertje a Puskás Arénában jelentősen megemeli-e a cég bevételét, majd csak a 2024-es pénzügyi beszámolóban derül fény. A jegyeladások alapján

a triplázás nettó 1,5 milliárd forint bevételt hozhatott.

A rekordnépszerűség tehát rekord magas bevételt hozhatott a fiatal zenésznek és az őt menedzselő vállalkozásnak is. A képet ugyanakkor erőteljesen rontja, hogy a múlt pénteki, szombati és vasárnapi koncertek

összköltsége is elérte az 1,5 milliárd forintot. Ezért az sem kizárt, hogy a hazai könnyűzene történelmi koncertsorozata végül veszteséges volt.

Az anyagi értelemben vett bukás azt követően merülhetett fel, hogy Azahriah ügynöksége, a Supermanagement tulajdonosa, egyben ügyvezetője Tóth Gergely, valamint Tóth Kristóf projektmenedzser nemrég arról beszélt, majdnem 1,5 milliárd forint volt a költsége a Puskás-koncerteknek, miután nem spóroltak semmin – számolt be a Világgazdaság.

Ebből pedig az következik, hogy nagyjából nullás lehetett a három Puskás-koncert eredménye. Csakhogy előkerült egy szempont, ami valamennyire érthetővé teszi az esetleges veszteség közeli végeredményt. Elhangzott ugyanis, hogy a Puskás Arénába szervezett koncert akkor nullszaldós alapesetben, ha legalább 35 ezer jegyet értékesítenek. Azt is tudjuk, hogy a három Azahriah-fellépésre összesen több mint 130 ezer belépőt adtak el, vagyis koncertenként átlagosan 43-45 ezret. Miután az Azahriah-show-t tényleg nem aprózták el, világszínvonalú technikát használtak – csak a színpad 250 millió forintba került –, benne van a pakliban, hogy a 35 ezer jegynél többre volt szükség ahhoz, hogy egyáltalán nulla körülire kihozzák a rendezvényt.

Érdemben nem várható, hogy átrajzolja Azahriah sikertörténete a hazai könnyűzenei piacot. A Supermanagement tavalyi árbevételét lényegesen meghaladta a magyar piac másik kiemelkedő szereplője, a Gold Record 2,3 milliárdos árbevétele, valamint a Magneton 1,5 milliárd forintos bevétele. 

Ami a koncertipart illeti, a legnagyobb piaci szereplő, a térségben a legismertebb nemzetközi előadók koncertjei mögött álló Live Nation (például a Coldplay és Lenny Kravitz budapesti fellépése mögött is a cég áll) közép-európai leányvállalata megduplázta a bevételeit – idézte fel a Telex. 2023-ben a korábbi 6 milliárdról 11,6 milliárd forintra nőtt a cég bevétele, a Live Nation CEE így 1,7 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet.

A digitális zeneterjesztési piacon itthon fontos szereplőnek számító WMMD is az előzőnél jobb évet zárt 2023-ban, a céghez a bevétel 36 százalékos növekedésének köszönhetően 1,7 milliárd forint folyt be. A WMMD a 124 millió forintos nyereségét eredménytartalékba helyezte, de a cég tulajdonosai 100 millió forintnyi osztalék kifizetéséről döntöttek. A WMMD itthoni piaci riválisa, a Believe Music a francia anyacégbe könyveli el üzleti eredményeit, így a digitális zeneterjesztő hazai pénzügyi adatairól nincs információnk.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2024. június 02. 16:21
Tegnapelőtt láttam Stinget. Stng Papa 70 felett lenyomja a legtöbb mai szuperpempőt.
Kétes
2024. június 02. 11:32
Ez a fajta sztárcsinálás még anno a 70-es, nyolcvanas években kezdődött a discozene térhódításával, amikor világsikerre hazudtak playback zenekarokat. Ahol a zenét stúdió énekesekkel vették fel.
Kétes
2024. június 02. 11:29
Ne legyenek kétségeink. A (nemzetközi?) show biznisz egy pénzmosoda. Az pedig, hogy hová megy a pénz, na(!) az lenne igazán érdekes!
törölt felhasználó
2024. június 02. 10:13 Szerkesztve
Milyen szomorú, hogy ekkora igény van Magyarországon erre a sátánista KAZÁR mocsokra... "A két furcsa, mindkét esetben határozottan ördögi kis figura, (Magyar P. és Azahriah) akik most éppen a magyar tömegek agymosásának projektjében lettek csillagszórók, alapjáraton ugyanannak a társulatnak, ugyanannak a globalista csoportosulásnak a végtermékei. Ez a két ember ugyanis kitaláció. Megcsinált, a tömegek megvezetésére kitalált társadalmi kísérletek s elég szomorú látni, hogy mennyi sok idióta magyar van jelenleg Magyarországon, akik akkor sem hajlandóak gondolkodni, ha az életük a tét. A tömeghipnózis, mert alapjáraton ennek kell nevezzük mindkét esetben ezt a furcsa jelenséget, régi cselvetés, nem most találták ki. A különféle vallási szekták éppúgy alkalmazzák, mint például a CIA." https://szmm.substack.com/p/olvasmany-tomeghipnozis-a-globalista .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!