Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ezek a főszezonos nyaralások előnyei – és hátrányai!

2024. július 01. 06:46

A pandémia után visszatért a pezsgés az idegenforgalomba, ám a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással újabb jelentős kihívással kell szembenéznie a szektornak.

2024. július 01. 06:46
Szabó Péter

Fotó: Noel Hendrickson/Getty Images

Az utazásszervezők és a szakma szakértői is úgy látják, a globális utazások száma 2024-ben visszatér a pandémia előtti szintre – sőt, még magasabb is lehet. Az utazási kedv tehát állandó, a turisták és azok időbeli eloszlása azonban teljesen új utakon jár. A tapasztalat azt mutatja, hogy alapvetően változtak meg az utazási szokásaink: az elő- és utószezonok egyre forgalmasabbak – írja a CNN. Ez lényegében a klímaváltozás hatása, hiszen sokak szerint a mediterrán térségben nyáron pusztító kánikula élvezhetetlenné teszi a vakációt. Mindezek ismeretében nem árt tudni, mennyire népszerűek az elő- és utószezoni utazások, van-e különbség az árban? És hogyan tudunk ehhez alkalmazkodni?

Elmosódó szezonok

Szinte lehetetlen feladat olyan utazót találni, aki szereti a tömeget és a hosszan kígyózó sorokat. A főszezonban azonban ezek is a részét képezik a nyaralásnak.

Így azok a turisták, akik szeretnék elkerülni a komolyabb zsongást, bizony inkább az elő- vagy az utószezonban utaznak.

Régebben több akció is felfedezhető volt ezekben az időszakokban – Olaszország például ősszel volt olcsóbb, míg Hongkong a forró nyári hónapokban. Hódított a last minute nyaralás.

A világjárvány ráadásul alapjaiban változtatta meg a hagyományos utazási „bölcsességeket”, tovább árnyalva ezzel a képet. Bizonyos cégek és vállalatok a pandémiát követően is megtartották a távoli munkavégzésre vonatkozó irányelveket, így dolgozóik anélkül fedezhetik fel a világot, hogy kizárólag a szabadságuk idejére lennének korlátozva – ennek pedig jelentős következményei vannak a turizmusra nézve.

Egyre népszerűbbek a globális utazások. Még mindig létezik a főszezon, de az előszezonok is egyre forgalmasabbak”

– magyarázza Olivier Ponti, a spanyolországi székhelyű ForwardKeys utazási adatokat és elemző cég igazgatója.

A közelmúltban a ForwardKeys a világ három legnépszerűbb tengerparti úticélján: Thaiföldön, Hawaii-on és a Maldív-szigeteken elemezte az utazási adatokat, amely alapján kirajzolódott, melyik desztinációban, mikorra datálható a főszezon. 

„Thaiföldön az utószezon általában áprilistól szeptemberig tart, áprilisban és májusban ráadásul nagyon meleg van, így ez az időszak rendkívül népszerű. Az utószezonban a havi turistaforgalom több mint 7 százalékát teszi ki az éves összforgalomnak, ez azonban nagyon csekély szezonalitást jelent, így világosan látszik, egy ilyen helyen már nincs holtszezon” – mondja Ponti.

Ezt is ajánljuk a témában

A klímaváltozás hatása

Vitathatatlan, hogy a „csúcsszezont” leginkább az időjárás befolyásolja. Ennek tükrében nem csodálkozhatunk rajta, hogy az éghajlatváltozás jelentősen újradefiniálta az idegenforgalommal összefüggő fogalmakat.

„Sokan hajlamosak azt feltételezni, hogy az utószezon az év azon időszaka, amikor a legrosszabb az időjárás, ez azonban jelentős tévhit. Sőt, árban sincs már különbség a szezonok között” – mondja Ged Brown, a találóan elnevezett Low Season Traveller utazási társaság tulajdonosa.

Az Európai Utazási Bizottság 2023-as felmérése szerint az európai utazók az időjárást jelölték meg első számú tényezőként annak eldöntésében, hogy hova menjenek nyaralni. A válaszadók 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggódik az európai úti célok szélsőséges időjárása miatt.

A dél-európai országokban, így Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban a hőhullámok nyaranként komoly válságokat idéztek elő az elmúlt években.

Görögországban több külföldi turista is elhunyt vagy eltűnt a rendkívüli hőségben. A ForwardKeys adatai alapján egyértelműnek látszik a trend, a hírek hatására azonnal megugrott az érdeklődés az észak-európai úti célok iránt, például a Dániába és Svédországba irányuló nyári járatokra.

Ezt is ajánljuk a témában

Előnyök és hátrányok

Az éghajlat fontos tényező lehet a nyaralás lefoglalásában, de nem ez az egyetlen, hiszen sok családos utazónak az iskolai nyári szünethez is alkalmazkodnia kell. Természetesen a főszezonban történő utazásnak azonban vannak előnyei, különösen az infrastruktúrát illetően, hiszen egyes járatok és vonatok gyakrabban közlekednek, vagy csak a főszezonban állnak forgalomba – emellett azonban a már említett tömeggel és kánikulával is kalkulálnia kell a főszezont választóknak. A kevésbé felkapott régiókban ezzel szemben az üzletek és az éttermek korlátozottabb nyitvatartással rendelkeznek, vagy teljesen be is zárnak a csúcsidőszakot kivéve, ám az elő- és utószezonban elviselhetőbb a klíma és kisebb a tömeg. Mindezek ismeretében mindenki a szabadsága, a hőtűrőképessége és a desztináció vonzereje alapján dönthet vakációjának időpontjáról.

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­É­r­t­é­­­k­­­e­­­l­d­ ­­a­­ ­s­z­­­e­­x­i­ ­p­­­u­n­­c­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
coyote-0
2024. július 01. 08:40
Nálam Törökország a favorit, csakis 5 csillag, ultra all inclusive. Olcsóbb, mint a Balaton, vagy Horvátország. A hőség meg kit érdekel, amikor a hűs medencébe hozza a pincér a jéghideg sört.
békalepcse2.0
2024. július 01. 07:37
Ha valamit nagyon utálok az pont a nyaralás. Az nyaral akinek nincs rendben az élete és kell neki valamiféle kilépés belőle. A nyaralás miatt veszekszik a menyecském naponta, havonta mehetnénk és nem viszem sehová... pedig van rá pénzünk és időnk is lehetne. Az otthon kényelménél jobbat nem tudok elképzelni, ami meg hiányzik az elérhető pár óra autózással és haza sem több az út még aznap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!