Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Egészen hihetetlen: egy hét alatt 1400 hőmérsékleti rekord dőlt meg!

2024. július 05. 14:18

Az utóbbi időben brutális hőhullámok söpörnek végig a Földön.

2024. július 05. 14:18
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Tombol a kánikula, beköszöntött a nyár legforróbb szakasza, pedig már a mögöttünk hagyott időszak is tartogatott rendkívüli hőséggel terhelt napokat. Június harmadik hetében például 1400 hőmérsékleti rekord dőlt meg világszerte! Az extrém kánikulában idén több, mint száz haláleset történt az iszlám legszentebb helyére, Mekkába tartó zarándoklatok során, míg az Egyesült Államokban mintegy 100 millió embert tartott huzamosabb ideig „fogságban” a hőségriadó – írja a Semafor.

A brutális hőmérsékleti rekordok okozta halálesetek száma még nem pontos, de az már biztos, hogy Indiában, ahol a legszélsőségesebb hőmérsékletek alakultak ki, az elmúlt három hónapban legalább 100 ember halt meg kizárólag a hőség miatt.

A melegrekordok, a hőhullámok „az éghajlatváltozás ujjlenyomatai” – mondják a szakértők, akik úgy vélik, ezek a forró pillanatok nyújtanak bepillantást abba, mi várhat az emberiségre a következő évtizedek során. A meteorológusok szerint az ember által előidézett klímaváltozás tovább fokozza a szélsőséges időjárást.

Nyilvánvaló, hogy a rendkívül veszélyes éghajlatváltozás már most fojtogató. A következő évek során emberek ezrei lesznek áldozatai a globális felmelegedésnek...”

– állapította meg a The Washington Post klímakutatással foglalkozó elemzése.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyre melegebb nyarakra számíthatunk
Fotó: Rafa Alcaide/MTI/EPA/EFE

A hőhullámok még halálosabbak lehetnek

Ha már a nyár korai időszaka ilyen hőmérsékleteket produkál, az a kutatók szerint csak még veszélyesebbé teszi a hőséget. Egy klímatudós szerint a szokásosnál korábbi kánikula váratlanul érheti az embereket, mert szervezetüknek nincs elég ideje alkalmazkodni az emelkedő hőmérséklethez. Az éghajlatváltozás azt is jelenti, hogy a hőhullámok évről évre korábban jönnek, és egyre több embert sodornak veszélybe.

A szélsőséges időjárás sűrűsödésével kulcsfontosságú, hogy a városok felkészítsék infrastruktúrájukat a hőség kezelésére: elengedhetetlen még több zöld terület, árnyékoló és vízfelület létrehozása.

Minél tovább tart, hogy utolérjük az ideális állapotot, annál több élet kerül veszélybe”

– hangsúlyozta a Center for Climate and Energy Solutions, az egyesült államokbeli klímavédelmi non-profit szervezet éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességgel és fenntarthatósággal foglalkozó jelentése.

Hőségriadó és felmelegedés: része lett a mindennapjainknak

Az éghajlatváltozás veszélye rendkívül súlyos, de a kutatások szerint sokan még mindig szkeptikusak a klímaválság életükre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban. A Meteorológiai Világszervezet adatai szerint 2000 és 2019 között a szélsőséges hőség évente 489 ezer ember halálát okozta, tavaly mégis az amerikaiak 14 százaléka mondta azt, hogy nincs konkrét bizonyíték a klímaváltozásra.

Az éghajlatváltozás hatásai visszafordíthatatlanok, de a tudósok szerint az emberek csökkenthetik a közeljövő felmelegedését az üvegházhatású gázok kibocsátásának megállításával.

Egy 2023-as ENSZ-jelentés azt tanácsolta, hogy világszinten azonnal fel kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagokkal, hogy megelőzzük a veszélyes túlmelegedést a következő évtizedben.

Az extrém hőség jóval veszélyesebb, mint az emberek gondolják

Sokan nem veszik észre, hogy a szélsőséges hőség milyen gyorsan halálossá válhat – különösen párás körülmények között. Talán elsőre ijesztőek tűnik, de a kánikula több embert öl meg az Egyesült Államokban évente, mint a hurrikánok, árvizek és tornádók együttvéve. És bármilyen hihetetlenül is hangzik, gyorsan támad a hőség: amikor a test túlságosan felmelegszik, a szervek tönkremennek.

Az emberek még nem értik, hogy a hőség megölhet, és meg is fog ölni.

A legsebezhetőbb egyének az alacsony társadalmi-gazdasági státuszú vagy nem megfelelő egészségügyi állapotú emberek. Azért vannak ők a legnagyobb veszélyben, mert a legkevésbé valószínű, hogy légkondicionálással rendelkeznek vagy a természet közelében lehűtik magukat” – fogalmazott Jeff Goodell klímaújságíró és környezettudós.

A probléma tehát nagyon is valós, velünk van és évről évre egyre aggasztóbb helyzeteket teremthet. A zöldítés, az árnyékolás és a megújuló energia hűtésre való felhasználása egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia, annak érdekében, hogy minél biztonságosabban tölthessük a nyarakat.

Fotó: Pixabay

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2024. július 06. 16:32 Szerkesztve
Az ember túlszaporodása nagyobb baj. Elsősorban gobális születésszabályozásra lenne szükség. Az egyszerre sok más problémát is megoldana.
zsocc44
2024. július 06. 08:01
A klíma hisztériás “kutatók” lelkesen kerülik a Milankovic ciklus ismertetését… jelenleg két jégkorszak között vagyunk, kb 11300 éve. Jég mentes időszak, amiben szabályos ciklusok követik egymást. Bátran lehet keresgélni Milankovic után. Elfogadott, tudományosan igazolt tény, igyekeznek a céjókettő beilleszteni…
2024. július 06. 05:57 Szerkesztve
Elég baj ez! Aztán majd ripsz-ropsz jön a jégkorszak... Szóljatok az Anyatermészetnek, hogy kapcsolja le a vulkántevékenységet.
Élő Éva
2024. július 05. 19:33
Hát még a hidrogén bomba mekkora felmelegedést okoz! Inkább használjunk neutron bombát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!