Herényi: „Az áldozatok is felelősek”

2010. február 26. 17:06
Herényi Károly szerint részben az áldozatok tehetnek arról, hogy a kommunizmus áldozataivá váltak. A Klubrádióban arról is beszélt: akár kommunisták is lehettek volna helyette.
Herényi Károly, MDF-es képviselő a Klubrádióban fejtette ki nézeteit a kommunizmus áldozatairól. Elmondta, hogy szerinte részben az áldozatok felelősek azért, hogy a kommunizmus áldozataivá váltak.

Nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizmus áldozatává vált valaki, az részben az ő döntése volt. Antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát erről ő dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett.

Herényi arra is figyelmeztetett, hogy a két dolgot véletlenül se keverjük össze, mert a két történelmi tragédiát nem lehet egy lapon emlegetni.

Eszébe ne jusson senkinek a két dolgot összekeverni! Húsz éve más sem történik, minthogy megpróbáljuk ezt a két történelmi tragédiát egy szintre hozni, de ez - még egyszer mondom - nem egy szintű, mert az egyik egy népirtás, a másik pedig egy olyan politikai diktatúra negatív következménye és eredménye, ami a történelem folyamán sajnos előfordul, sokkal sűrűbben. A népirtás az hál' Istennek ritkább dolog. De ez nem két azonos fajsúlyú ügy, nem egy törvénybe való.”

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Kiforgatták, félreértették a szavaimat.
2. Miért nem Orbán Viktorról kérdeznek?
3. Nem mondtam ilyet.

Melyiket választja majd Herényi?

Nem, Károly, ne játszd az okostojást, nem áll jól neked. Aki nem értelmiségi, az ne merüljön etikai meg történetfilozófiai fejtegetésekbe. Az szerezzen egy jó szakmát, aztán foglalja el magát hasznosan.

Persze, a komcsik áldozatai is hibásak. De ennyi erővel a nácikéi is: ők is hibásak, mert ugye kivándorolhattak volna a nácik érkezése előtt stb. Nem a kettős mérce ellen, hanem érte harcolsz, Karcsika. Javasolhatnék pár történelmi szakmunkát, de most arra nem érsz rá, inkább bújd a Be.-t.

Az ukrán éhínségnek ugyanúgy van strukturalista és intencionalista magyarázata is, ahogy a náci holokausztnak IS van.

Ami nem függ attól, hogy melyik magyarázatot fogadjuk el: az, hogy tömeges halálozásról van szó. Ezen a tényen semmiféle indoklás nem változtat.

És az sem, hogy az elvtársnak megtetszett valakinek a háza és könnyedén kivégeztette, hogy beleköltözhessen.

Ez egyébként egy bevett magyarázat ballibéknél.
Szerintük valakinek a döntésén múlt, hogy áldozat lett-e vagy sem. Azzal érvelnek, hogy volt lehetőséged arra, hogy magadat megerőszakolva, de kibújj a megtorlás alól.

Ez tévedés, de innen eredhet Herényi mondata.

Bocs, nem tudok tízig számolni...

Bingó! (köszi a linket)

Nem, úgy tűnik, az elempé el tud indulni. Probléma: a szavazói 3/4-e exbalos.

A szalámitaktika után 63 évvel a baloldal bemutatja az önfelszalámizást.

"Milyen ideológia az, ahol saját prominens képviselőit nyírják ki?"

Ez nem ideológia, hanem egy elv. Pártszerűségnek (pártyijnoszty) hívják. Az ember semmi, a Párt minden. Ajánlott irodalom: Liu Saocsi: Hogyan legyünk jó kommunisták. Ne feledjük, a bolsik különleges anyagból voltak gyúrva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés