Feszült Obama-Netanjahu viszony

2010. március 24. 11:16
Az izraeli miniszterelnök állítólag emelt hangon beszélt az elégedetlen Obamával. A két politikus Washingtonban találkozott.
A washingtoni látogatáson tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este a Fehér Házban találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. A szokástól eltérően újságírók nem láthatták, amint a két politikus kezet fog, és elkezd tárgyalni egymással. A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint az izraeli miniszterelnök kérésére az első, másfél órás beszélgetés után még 30 percet kapott Obamától. Az izraeli miniszterelnök állítólag emelt hangon szólt Jeruzsálem kérdéséről, a jelek szerint keveset törődve Obama nyilvánvaló elégedetlenségével.

A Jeruzsálemben kiadott hivatalos izraeli közlemény szerint jó légkörben zajlott le a washingtoni eszmecsere, s a küldöttségek szerdán folytatják a keddi találkozón fölvetett gondolatok megvitatását. Más részletet egyelőre senki nem árult el a tárgyalásokról, a két politikus ki sem állt a nyilvánosság elé.

Hillary Clinton külügyminiszter az AIPAC Izrael-barát amerikai lobbicsoport éves tanácskozásán szintén bírálta Izraelt, amiért a közel-keleti békefolyamatot veszélyezteti a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezés folytatásával. Más vezető amerikai politikusok azonban Izrael mellett emelték fel a szavukat. „Mi a kongresszusban Izrael mellett állunk” – mondta Nancy Pelosi demokrata párti házelnök Netanjahuval találkozva. „Nincs sehol a világon erősebb szövetségesünk, mint Izrael” – csatlakozott véleményéhez John Boehner, a republikánus képviselőcsoport vezetője.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés