Csak a Bokros!

2010. április 8. 14:11
One man show-t nyomott volna Bokros Lajos. Az MDF minden bizonnyal úgy számolt, nem jön el senki a kampányzáróként reklámozott kormányfő-jelölti vitájukra, az LMP azonban meglepte Bokrost Scheiring Gáborral, a párt gazdasági programjának szerzőjével. Olvassa el, miért nem vitázott egymással a két párt gazdaságpolitikusa!
Bokros Lajos miniszterelnök-jelölti vitára várta az országos listát állító pártokat csütörtök délelőtt 11 órakor egy belvárosi helyszínen. Bokros a kezdés előtt pár perccel még újságírói kérdésekre válaszolt, vicceket mesélt, programmal pózolt és mosolyogva üdvözölte a főleg újságírókból és MDF-prominensekből álló közönséget. A pódiumon négy asztal: balról jobbra egy Vona Gábornak, egy közös asztal Orbán Viktornak és Schiffer Andrásnak, egy Bokros Lajosnak, egy pedig Mesterházy Attilának. Minden asztalra tettek egy képet a listavezetőkről, hátha nem találják meg a helyüket maguktól.
 
Mikor már Dávid Ibolya és Herényi Károly is megérkezett, megjelent az Igen, lehet! kitűzőt viselő Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika kampányfőnöke, aki Scheiring Gábort, az LMP gazdaságpolitikusát, egyben pestszentlőrinci egyéni jelöltjét hozta magával a vitára, aki kedden már kihívta vitára Bokrost. Somogyi Zoltán, az MDF kampányfőnöke rögtön üdvözölte kollégáját, és kérdőre vonta, miért nem Schiffer András jött el. Az idei unalmas kampány talán legszórakoztatóbb politikusi szóváltása így zajlott (szó szerinti leirat):
 
Somogyi Zoltán: Én azt gondolom, Schiffer Andrásnak kéne itt lennie.
 
Karácsony Gergely: Schiffer András és Bokros Lajos vitatkoztak néhány héttel ezelőtt. Bokros Lajos néhány napja azt nyilatkozta egy újságnak, hogy az LMP kommunista párt és a piacgazdaság felszámolására törekszik…
 
Somogyi Zoltán: Az, hogy a párt idehozta a kispesti jelöltjét, elég érdekes felfogása a miniszterelnök-jelölti vitának. Azt gondolom, hogy ha az országról kellene vitázni, akkor azt az embert kellene ideküldeni, aki az LMP-t képviseli a nyilvánosság előtt.
 
Karácsony Gergely: Scheiring Gábor az LMP-t képviseli és Bokros Lajossal ellentétben rajta van a párt országos listáján, befutó helyen, és az a szándéka, hogy beül a párt parlamenti frakciójába Bokros Lajossal ellentétben, akiről ez nem mondható el egyértelműen.

 
 
Somogyi Zoltán: Bokros Lajos is be fog ülni az MDF frakciójába. És igazad van, Bokros Lajos nem fog beülni az LMP frakciójába. De ti bohózatot csináltok ebből az egészből, idehoztok egy jelöltet, hogy vitatkozzon Bokrossal, de akkor ez nem miniszterelnöki vita lesz, nem szabad ezt ennyire komolytalanul venni. Már a múltkori egyeztetésen is nagyon furcsa volt nekem, hogy az MDF kivételével az összes párt más pártoktól tette függővé, hogy részt vesz-e a közös vitán. Az MSZP azt mondta, a Fidesztől teszi függővé, hogy eljön, de miután a Fidesz nem jön el, ezért az MSZP sem hajlandó. Az LMP meg a Jobbik azt mondta, hogyha a Fidesz és az MSZP nem jön el, akkor nem jön el Schiffer András és Vona Gábor. Schiffer András odaülhetne most erre a vitára, ahogyan Vona Gábor is odaülhetne erre a vitára.
 
Karácsony Gergely: Csak Scheiring Gábor nem, aki az LMP gazdasági programját írta, amit Bokros Lajos nem ismer, mert azt mondta, a piacgazdaság felszámolására törekszünk. Ezért mi elhoztuk neki a programot és elhoztuk azt az embert is, aki azt a részt írta.
 
Somogyi Zoltán: Jó, lehetőség lesz arra, hogy a két szereplő személyesen beszélgessen erről, de ez nem ez a terep. Ez a miniszerelnök-jelöltek vitája lenne. Mi Schiffer Andrást várjuk, úgyhogy vedd elő a mobiltelefonod és hívd fel légy szíves Schiffer Andrást, jöjjön ide, megvárjuk.
 
Karácsony Gergely: Schiffer András egy másik rendezvényen van sajnos.
 
Somogyi Zoltán: Most erre mit mondjak? Schiffer András pontosan tudta, hogy itt lenne a helye.
 
Bokros Lajos: Karácsony Úr! Hol van Schiffer András úr? Őt várom! Nem jött?
 
Karácsony Gergely: Nem jött, mert ő a listavezetőkkel szeretett volna vitázni, az pedig nem Ön, hanem Dávid Ibolya.
 
Bokros Lajos: Szóval nem mernek kiállni ezek szerint.
 
Karácsony Gergely: De, hogyne, itt van Scheiring Gábor.

 
Bokros Lajos: Aki listavezető. Vagy miniszterelnök-jelölt.
 
Karácsony Gergely: Nem, de legalább rajta van az országos listán. És elég jól ismeri az LMP gazdasági programját, és azt gondolom, szerencsés lenne a választók szemszögéből megnézni azt.
 
Bokros Lajos: Jó, de az egy másik vita. Ez miniszterelnök-jelölti vita lett volna. Ha nem jöttek, akkor….
 
Karácsony Gergely: Nekünk nincs miniszterelnök-jelöltünk, mert nem kormányzásra készülünk, hanem ellenzékbe. 
 
Bokros Lajos: Mi is ellenzékbe, de attól még van miniszterelnök-jelöltünk.
 
Karácsony Gergely: Akkor ez egy fogalmazási különbség.
 
Bokros Lajos: Nem. Ez tartalmi különbség. Ha egy pártnak nincs olyan programja, amit meg lehet valósítani, az a párt önmagáról állítja ki a szegénységi bizonyítványt.
 
Karácsony Gergely: Most elhoztuk ezt a programot Önnek.
 
Bokros Lajos: Már elolvastam, köszönöm.
 
Karácsony Gergely: Az elmúlt napok nyilatkozataiból nem ez derült ki.
 
Ezen a ponton Somogyi Zoltánék elküldték a helyszínről az LMP-seket, mondván itt pártrendezvény van, amit el szeretnének végre kezdeni. Az LMP közleménye szerint a kampánycsapat tagjai fizikailag akadályozták meg még azt is, hogy Scheiring Gábor átadja neki az LMP programját – ezt mivel Bokros mellett álltam, és Scheiring és közte volt vagy harminc kamera, nem láttam.

 
Miután rend lett, Bokros helyet foglalt a pódiumon, és belekezdett mondanivalójába. Amellett érvelt, miért helyes dolog az MDF-re szavazni. Beszélt arról, hogy aki elveszett szavazatról beszél, hazudik, a Kuruc.infón nyilvánosságra került Kubatov-beszéd kapcsán pedig elmondta, őt ez a sztálinizmus korszakára emlékezteti.

Bokros Lajos szerint a Fidesz egypártrendszert akar, hiszen testvérpártjuk, az Egységes Oroszország már megmutatta, hogyan kell ezt csinálni. Ezzel ellentétben az MDF demokrata párt, és piacgazdaságot akar, nem úgy, mint az LMP, akik szerinte újkommunisták, csak ezt nem vallják be. Az MDF-re kell szavazni, vonta le a tanulságot Bokros. 
 
Herényi és Dávid hevesen bólogattak közben.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, ez tényleg szórakoztató volt. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy Somogyi vagy Bokros volt szórakoztatóbb.

Bokros arra gondolhatott, hogy az Európai Néppárt, aminek Orbán az egyik alelnöke, jó viszonyt ápol az Egységes Oroszországgal. Csak hát a Néppárt nem egyenlő a Fidesszel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés