Továbbra is elmegyógyintézetben van, megúszhatja a börtönt az újbudai rendőrgyilkos

2023. május 26. 6:08
Elkészült az elmeorvosi szakértői vélemény a januárban egy rendőrt több késszúrással halálosan megsebesítő férfiről.

Továbbra is az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI)-ben van a január 13-án egy rendőrt halálra késelő Sz. Szilárd – tudta meg a Mandiner.

A Központi Nyomozó Főügyészség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt folyamatban lévő nyomozás gyanúsítottja továbbra is személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll, a fogvatartás helye nem változott. Ennél többet az ügyészség nem volt hajlandók elárulni.

Szabó Józseftől, a Fővárosi Törvényszék szóvivőjétől ugyanakkor megtudtuk, hogy Sz. Szilárd május 10-ig volt letartóztatásban, az elmúlt hónapok során a bíróság határozata alapján vizsgálták a férfi elmeállapotát az IMEI-ben. 

Ennek eredményeként az ügyészség végül a letartóztatás megszűntetését és

a gyanúsított előzetes kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.

A bíróság ennek helyt adott és az első fokú bírósági tárgyalás előkészítése során hozandó határozatig, de legfeljebb november 10-ig elrendelte az előzetes kényszergyógykezelést.

Ezen információk alapján

az valószínűsíthető, hogy a férfi nem beszámítható.

A büntetőeljárást ezzel együtt le kell folytatni, ha viszont a férfi nem beszámítható, akkor a bíróság felmenti az emberölés vádja alól és elrendelik a tényleges kényszergyógykezelést. Hogy ez meddig tart, azt az orvosok mondják meg.

Meg lehetett volna előzni a rendőrgyilkosságot? - Horváth József a Mandiner Stratégában

Ismert: január 12-én éjszaka egy őrjöngő férfihez hívták ki a rendőröket egy újbudai társasház lakói. Sz. Szilárd egy idős nő ajtaját rúgta és ütötte. A kiérkező rendőrök intézkedtek a férfival szemben, ám amikor meg akarták bilincselni a férfi kést rántott és rátámadt a három rendőrre, akik közül Baumann Péter rendőr főtörzsörmestert halálosan megsíbesítette.

A menekülő férfit a rendőrök csak úgy tudták ártalmatlanná tenni, hogy az utcán lábon lőtték.

Az ORFK vizsgálata szerint jogos volt a rendőrök fegyverhasználata. Az elkövető Sz. Szilárd először tagadta a gyilkosság elkövetését, de később beismerő vallomást tett.

A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna 30 éves. 

Nyitóképen: Rendőrök és mentők Budapest XI. kerületében, egy Lecke utcai társasház előtt 2023. január 12-én éjjel. (Fotó:MTI/Mátyus Tamás) 

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért lenne ezért bolsi? Tán nem igaz, hogy kiengedték ezeket a férgeket?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés