Az állami ideológia kérdése rendre előjön vezető orosz politikusok nyilatkozataiból

2023. május 25. 8:02

Bendarzsevszkij Anton
Facebook
A Szovjetunió összeomlása után a létrejött modern orosz állam élén Jelcinnel, próbálta orvosolni a múlt tragikus hibáit.

„A Szovjetunió alkotmányának a 6. cikkelye az állam hivatalos ideológiájáról szólt. Ez kimondta, hogy a vezető és mindent irányító erő, a politikai rendszer magja a Szovjetunió Kommunista Pártja.

A Szovjetunió összeomlása után a létrejött modern orosz állam élén Borisz Jelcinnel, próbálta orvosolni a múlt tragikus hibáit, és megakadályozni, hogy például a kommunista ideológia valaha is újra átvegye az irányítást az állam minden szférájában. A több változtatással ma is érvényes, 1993-ban bevezetett új orosz alkotmány 13. cikkelye kimondta, hogy

1. Az Orosz Föderációban elismerik az ideológiai sokszínűséget.

2. Semmiféle ideológiát nem lehet államiként vagy kötelezőként megállapítani.

3. Az Orosz Föderációban elismerik a politikai sokszínűséget és a többpártrendszert.

Néhány napja publikáltam elemzést Oroszország militarizálódásáról, ami valójában visszatérést jelent a szovjet korszakhoz. A visszatérés számos más téren is érvényesül. Újabban az állami ideológia esetében is.

Az orosz igazságügyi minisztériumának a vezetője, Konsztantyin Csujcsejko javasolta, hogy felül kell vizsgálni az állami ideológia tiltásáról szóló részeket az orosz alkotmányban (orosz nyelvű hivatkozás kommentben).

Az elmúlt években az állami ideológia kérdése rendre előjön vezető orosz politikusok nyilatkozataiból, akik azt állítják, hogy Oroszországnak »nem szabad félnie visszanyúlni a szovjet korszak jó gyakorlataihoz«.

P.S.: kép illusztráció: A kommunista párt korábbi plakátja. »Neveljük fel a kommunizmus iránt töretlenül elkötelezett nemzedéket!«

Nyitókép: Bendarzsevszkij Anton Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

visszasirjatok jelcint ugye, a szabadrablas jo volt...
hat az oroszok meg nem sirjak vissza a ven szeszkazant

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés