Amerikai lap: népszerű, de veszélyes ötlet lenne kizárni Oroszországot az ENSZ-BT-ből

2023. május 25. 16:35
A legelvakultabbak ráadásul pont Ukrajnának adnák az oroszok 1945 óta meglévő állandó tagságát. A The American Conservative szerzője kiakadt.

„Amikor azt hinnénk, Ukrajna taplnyaló nyugati támogatói már nem tudnának messzebb rugaszkodni a valóságtól, mégiscsak akadnak olyan vezető figurák, akiknek sikerül” – állapítja meg véleménycikkében a The American Conservative szerzője, Ted Galen Carpenter, aki a magyar sajtóban meg sem pendült, de az Egyesült Államok közvéleményén végigsöprő hajmeresztő ötletét vette elő.

Jelesül a Wall Street Journal vezércikkét idézte, amelynek szerzője, Bernard-Henri Lévy felvetette,

mi lenne, ha elvennék Oroszországtól az ENSZ BT-ben elfoglalt helyét, és odaadnák azt Ukrajnának?

Lévy érvelése szerint az állandó orosz tagság a második világháború eredménye, ahol a Szovjetunió a győztes ötök közé tartozott; de a Szovjetunió már nem létezik, Oroszország pedig folyamatosan vétózza saját háborús bűnösségével kapcsolatos esetleges kezdeményezéseket, ezért Ukrajnának kellene örökölnie a bukott Oroszország jogilag sem megalapozott állandó tagi helyét.

Carpenter a cikk kapcsán megjegyzi: a hasonló amerikai és európai gyakorlatot a szerzőnek sikerült kihagynia az összképből; ráadásul Lévy nem az egyetlen, aki ilyen ötletekkel áll elő, a Helsinki Bizottságnak már 2022 októberében is volt hasonló előterjesztése, két republikánus képviselő pedig kongresszusi határozatot terjesztettek elő hasonlóképpen, decemberben.

Felfüggeszteni egy állandó BT-tagot bizonytalan a jogi és vakmerően provokatív geopolitikai szempontból. Carpenter egy 1971-es párhuzamot mutat be, amikor az ENSZ Kína állandó tagi helyét adta át a száműzött Kuomintang-kormánynak, vagyis Tajvannak, még ha erős is a hasonlat. De

geopolitikai szemszögből Oroszország felfüggesztésének még kevesebb értelme van

– az ENSZ támogatói rendszerint túlbecsülik a testület jelentőségét, hiszen az elsősorban egy arénaként működik a diplomáciai pózolás és az idegesítő ügyekben való földbedöngölés céljából, amit a nagyhatalmak rendszerint nem emelnek magas prioritásra – kivéve, amikor az öt állandó tag rutinosan használja saját céljai érdekében; a kisebb országoknak nem jár a fair játék akár a katonai kényszerrel szemben; Szerbia, Irak, Grúzia és Líbia a közelmúlt idevágó példái egyértelműek.

Oroszország megfosztása a vétójogtól veszélyes eszkalációhoz vezetne, visszaigazolva az orosz vádakat, miszerint a Nyugat meg akarja semmisíteni Oroszországot, mint nagyhatalmat, amely a globális uralmuk útjában áll, hiszen Putyin az ukrajnai háborút a NATO Oroszország elleni proxyháborújaként aposztrofálja.

A szerző erre vonatkozó példaként felhozza Lloyd Austin védelmi államtitkár megállapítását, miszerint az ukrajnai háború célja a NATO részéről súlyosan meggyengíteni Oroszországot; vagyis egy olyan lépés, mint Oroszországnak az ENSZ-BT állandó tagságától való megfosztása teljes mértékben megerősítené az orosz vádakat, és lehetetlenné tenné a háború után a kapcsolatok rendezését, ami egy nagyon veszélyes világnak ágyazna meg.

Carpenter Lévy javaslata legviccesebb részének azt nevezte, hogy éppen Ukrajna kapja meg oroszország helyét, Németország, Japán, India vagy Brazília helyett, amelyek legalább releváns hatalmak, míg Ukrajna másod- de inkább harmadrendű minden mérés szerint, 112 milliárd dolláros GDP-jével Marokkó és Szudán között, (megjegyeznénk: papíron – a szerk) 43 milliós lakosságával Irak és Szudán között; Ukrajna állandó taggá tételére csak olyanok képesek, akik Volodimir Zelenszkijben a második Churchillt látják, és mindent odaadnának Ukrajnának.

Szerencsére az orosz-ukrán BT-helycserét valószínűleg a „jól megérdemelt nevetéssel” fogadják – tette hozzá Carpenter, aki szerint

„Az Egyesült Államoknak azon kell munkálkodnia, hogy helyreállítsa kapcsolatait Oroszországgal, és hagyja el a provokatív pozőrködést”.

Nyitókép: MTI/AP pool/Efrem Lukackij, EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk ki: az ukrán politikusok civileket gyilkoltattak 2014-től. Ukrajna kisebbségeit megfosztották jogaiktól. Oligarchikus államot építettek, korrupcióval. Betiltották az ellenzéki pártokat, ellenzéki sajtót, valamint az egyház egy részét. Saját tisztségviselőjüket gyilkolták meg bírósági ítélet nélkül.
Tehát: Ukrajnának a béke Nobel-díjat. Megosztva Szudánnal és Dél-Szudánnal.

abban a pillanatban ertelmet is vesztene az ensz

az azert van hogy a nagyok egymast kozt eldontsek hogy eszik meg a kicsiket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vétójoggal rendelkező öt állandó tagjairól:

1. A Szovjetunióbeli kommunisták áldozatai: 61,911,000 lélek. Forrás: R. J. Rummel: Lethal Politics, Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Halálos politizálás, szovjet népírtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publishers, 1990. www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

2. Népi Kína: 73,237,000 áldozat. Forrás: R. J. Rummel: China's Bloody Century, Genocide and Mass Murder since 1900 (Kína véres évszázada, népírtás és tömeggyilkosság 1900 óta), Transaction Publishers, 1991. Továbbá Rummel korrekciója, 2005-ben. Forrás: www.hawaii.edu/powerkills/NOTE5.HTM

3. David E. Stannard könyve: American Holocaust, the Conquest of the New World, Oxford University Press, 1992. (Amerikai holokauszt, az Újvilág meghódítása)
Idézet egy méltatásból: Megsemmisítő leírása a halálnak, betegségnek, nyomorúságnak és apokaliptikus megsemmisítésnek, ami az amerikai indiánokat érte az 1492-t követő évszázadokban. (The Washington Post Book World)
És egy másikból: Stannard meggyőzően bemutatja, hogy ami történt az a legrosszabb demográfiai tragédia az emberi faj történelmében. (The Boston Sunday Globe)

A legelső gyarmatosítók között:
A portugálok 1415-ben kezdték (EU),
a spanyolok 1492-ben (EU),
az oroszok 1580-ban, (ENSZ Biztonsági Tanács),
a hollandok 1602-ben (EU),
a franciák 1605-ben (EU), (ENSZ Biztonsági Tanács),
az angolok (britek) 1607-ben (EU), (ENSZ Biztonsági Tanács).

4. A francia gyarmatosítók a világ hetedére terjesztették ki erőszakos gyarmatosításukat.
5. Az angolok a világ negyedére terjesztették ki erőszakos gyarmatosításukat.

Akik ilyen emberiség ellenes és háborús bűnökkel rendelkeznek, miért vétózhatják az ENSZ és maga a Biztonsági Tanács döntéseit?

Az emberi jogok, a jogállam, a demokrácia mára már szabadon alakítható keretekké váltak a mai, kiforgatott liberalizmus által.

Például, amikor az LMBTQ jogokat erősen túlreprezentálva bevették az emberi jogok közé, akkor ennek érdekében a demokratikus jogokból ki kellett venni ennek a nyílt megvitatását, az ezzel kapcsolatos kritikákat, ki kellett venni a demokratikus jogok közül mind az egyén, mind a többség jogát az elutasításra. A jogállamból pedig ki kellett venni azt, hogy ez minden ország belügye, saját hatásköre.

Az a röhejes, hogy Obama még a vérengzés előtt kapott béke nobelt

Tort ül az elmebaj...

(Mégis ki a frász rendelkezne joghatósággal az ENSZ BT felett?!?)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés