A magyar rakéta hajtóanyaga

2023. május 23. 22:39

Szajlai Csaba
Magyar Nemzet
A lényeg, hogy belátható perióduson belül a magyar gazdaság magára talál.

„A kormány kiteregette frissített konvergenciaprogramjában a lapjait: miközben idén minimálisan ugyan, de nőhet a gazdaság teljesítménye, addig jövőre valósággal »kilőhet« a magyar GDP. Konkrétan az áll a Pénzügyminisztérium témával kapcsolatos közleményében, hogy a magyar gazdaság a veszélyes nemzetközi környezetben is elkerüli a recessziót. Így 2023 egészében másfél, jövőre pedig négy százalékkal növelheti teljesítményét. Közben a szaktárca azzal is számol, hogy az infláció csökkenése az év második felében felgyorsul, amely az év végén egy számjegyű, jövőre pedig hat százalék lehet átlagosan a fogyasztói árak emelkedése.

Ugyanakkor a fenti makrogazdasági számok azt is jelzik, hogy szó sincs itt hurráoptimizmusról vagy egy rózsaszín időszak kezdetéről. A lényeg, hogy belátható perióduson belül a magyar gazdaság magára talál. Ráadásul a konvergenciaprogram támpontot adhat ahhoz is, hogy megtudjuk, milyen feltételek mentén tervezheti meg a pénzügyi tárca a 2024-es központi költségvetést. A prognózis szerint a magyar gazdaság lendülete a következő években is fennmaradhat, a kormány 2025-re és 2026-ra 4,3-4,5 százalékos növekedést valószínűsít.

A programból az is kiderül, hogy az idei év második felében a kereslet és a beruházások is lendületet vehetnek, a dezinflá­ciós folyamat felgyorsulásával ugyanis újra növekedésnek indul a kiskereskedelmi forgalom és a lakossági fogyasztás. Ezt erősíthetik a lakosság magas, fogyasztásélénkítésre is felhasználható megtakarításai. Nem is beszélve arról, hogy a kormány egy tőkeprogramot indított el annak érdekében, hogy a vállalatok megfelelő mennyiségű forrással rendelkezzenek, legyen szó akár forgóeszközökről, akár az elhalasztott beruházások megvalósulásáról.”

Nyitókép: MTI, Vasvári Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Közben a szaktárca azzal is számol, hogy az infláció csökkenése az év második felében felgyorsul, amely az év végén egy számjegyű, jövőre pedig hat százalék lehet átlagosan a fogyasztói árak emelkedése."
Ugyanis van bázishatás.
2022 első felében viszonylag alacsony volt az inflációs ráta. Amikor 2023 decemberben az előző év decemberéhez fogják mérni, akkor az előző évi magas decemberi érték lesz a bázis.

Ezért nem tűnik lehetetlen küldetésnek Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter számára 2023 decemberére az egyszámjegyű inflációs cél elérése.

A GDP csak akkor elavult mutató, ha évi 4-5% növekedést mutat, ahogy a 2010-es években.

Egy év 12 hónapból áll és ha más hónapokban alacsonyabb volt az inflációs ráta, akkor az éves átlag is alacsonyabb. Magyarországon 2022-ben az éves infláció 14,5 százalék volt.
Az Eurostat adatbázisaiban az éves inflációs adat Észtországban, Litvániában és Lettországban magasabb volt, mint Magyarországon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés