Orbán Viktor Katarban a háborúról: „Nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit!”

2023. május 23. 21:50

Lendvai Ildikó
Facebook
Aha.

„Orbán Viktor Katarban a háborúról: »Nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit.« Aha. És nem az a kérdés, ki lopott meg kit. Csak úgy ellopódnak a dolgok. Felelős nincs. Tényleg, mintha az európai szervek által hiába piszkált Tiborcz-ügyben pont így lett volna. Meg némely közbeszerzési stiklinél. Meg a sokszorosan túllépett árú állami építkezéseknél. Meg még előtte a magánnyugdíjpénztáraknál.

De nem az a kérdés.

Sosem az a kérdés, ha ők és haverjaik követnek el disznóságot. Ha te hibázol, akkor az a kérdés. Elvégre igazságnak lennie kell. Ha nem is mindenben.”

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Sosem az a kérdés, ha ők és haverjaik követnek el disznóságot. Ha te hibázol, akkor az a kérdés. Elvégre igazságnak lennie kell. Ha nem is mindenben.”

Ez jó: a szocialista nem lop, csak hibázik.

Lendvai egész élete egy háborúpárti ideológia mellett volt elkötelezve:

A Szocialista Internacionálé stuttgarti kongresszusán az idő nagy részét a militarizmusra és a háborúra áldozták. A Bebel vezette "békepárt" ellen Lenin, Martov és Rosa Luxemburg érvelt, akik az oroszországi 1905 évi tapasztalatok alapján (japán-orosz háború) a háborúból előnyt akartak kifacsarni egy "nemzetközi polgárháború" érdekében.

Lenin következetesen ezt az álláspontot képviselte és tudjuk, hogy nem tűrt meg maga mellett olyanokat, akik nem az ő álláspontját képviselték.

Így 1913 januárjában Maxim Gorkíj-hoz írt levelében így írt: "Egy háború Ausztria és Oroszország között a forradalom számára a leghasznosabb lenne (mindenfelé Kelet-Európában) de nem nagyon valószínű, hogy Ferenc József és Miklóska ezt a szívességet nekünk megtenné."
(Forrás: Richard Pipes: The Russian Revolution, Alfred A. Knopf, 1990, 378.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés