Ma délután interjút adtam Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítójának

2023. május 22. 21:36

Cseh Katalin
Facebook
A magyar kormány elhibázott brüsszeli döntéseiről szóló lista lassan olyan hosszú lesz, hogy a Holdról is látszik.

„Ma délután interjút adtam Samiha Shafynak, a Die Zeit tudósítójának a magyar hozzáállásról az orosz-ukrán háború ügyében. Kérdezett a napokban szárnyra kapott hírről, miszerint Szijjártó Péter az OTP Bank védelmére hivatkozva akarja megvétózni az Európai Békekeret Ukrajna megsegítésére szánt következő részletének elutalását, és azt is, hogy szankciós listára vegyék a háborúellenes véleményéért 25 évnyi büntetőmunkára ítélt orosz politikai aktivista, Vlagyimir Kara-Murza ügyében eljáró tisztségviselőket. De mi is történt valójában?

Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjának orosz leánybankja fenntartja tevékenységét, és ennek következtében Ukrajna a háború nemzetközi támogatóinak listájára tette a magyar pénzintézetet. Az OTP erre hamar reagált is, és készek eladni orosz leányvállalatukat, amely Oroszországban csupán 0,17% piaci részesedéssel rendelkezik, súlya az orosz bankpiacon tehát minimális. Az eladást viszont ellehetetleníti, hogy Putyin a közelmúltban megtiltotta a külföldi tulajdonú bankok értékesítését. A bank az így kialakult helyzetre közeleményben válaszolva elmondta, hogy »saját, politikamentes eszközeivel igyekszik meggyőzni az NAZK-t (Ukrán Antikorrupciós Ügynökség) arról, hogy téves információkon alapul, és ezért indokolatlan az OTP Bankot a háborút támogatók listáján szerepeltetni.«

És itt jön a képbe Szijjártó Péter, akitől ugyan senki sem kérte, mégis vétóval fenyegetőzik az Európai Békeprogram Ukrajnának szánt következő 500 millió eurós részletére.

A külügyminiszter jobban tenné, ha egy technikai kérdés mögé bújva nem kezdene újabb káros külpolitikai manőverekbe Vlagyimir Putyin érdekeinek védelmében. A magyar kormány elhibázott brüsszeli döntéseiről szóló lista lassan olyan hosszú lesz, hogy a Holdról is látszik.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Nagy vita és nagy nyomásgyakorlás várható ma Brüsszelben

 

 ***

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Cseh nem magyar.

Vazze, falilófasz tábornok, legalább próbáld kicsit megváltoztatni a stílusodat, mert folyton lebuktatod magad. Ez a debil D-zés itt csak rád jellemző. Az összes nickedre. Nem ég le a pofádról a bőr, hogy ilyen nyilvánvalóan csalsz?

Az a problémád, hogy nem csak aljas vagy, hanem ostoba is. Nem én szopok te nyomorult, hanem a te. Azért jársz ide, mert különböző nickekkel saját magad lájkolod. Erre van szükséged, mert akkora lúzer vagy az életben, hogy neked csak ez maradt. És még ezt is szarul csinálod. Egy gerinctelen nulla vagy.

Pontosan akkora, mint te vagy. Te iszol, amikor ilyeneket írsz, vagy józanul vagy ennyire fasz?

Én nem török semmit, te nem tudsz már olvasni, olyan részeg vagy. Te nyomorék szerencsétlen lúzer, add fel. Neked véged.

Rosszul látod. Cseh Katalin eddigi tevékenységét véve alapul, már tök mindegy, kinek, milyen interjút ad. Ugyanazt ismételgeti, nincs benne újdonság, teszi a dolgát, amit gazdái elvárnak tőle. Szíjjártó pedig szintén teszi a dolgát.

Igen, ha úgy tetszik, akkor a magyar, belföldi haverok kapják az EU pénzeken fizetett megbízásokat, nem a külföldi haverok. Mert az a normális, ha saját beruházásainkat a magyar, belföldi haverok cégei végzik, nem a külföldi haveroké. Így már világos?

Nyugaton ez ugyanígy működik, ott a magyar, belföldi haverok cégei nem nyernének közbeszerzést. Főleg úgy nem, hogy nagy megbízások híján referenciák nélkül indulnának. Ezért kell a magyar, belföldi haveroknak kedvezni az EU pénzek felhasználásánál.

Szijjártó, akitől senki nem kérte..

Nem mindenki cselekszik úgy, mint Cseh, hogy jó pénzért kérhetik tőle, árulja már el Magyarországot, az Olimpiát, bármit, mert neki úgyis mindegy. Neki Magyarország csak egy ugródeszka, reméljük, a semmibe.
Vannak olyanok is, akiknek szívügyük ez az ország. Na, Cseh biztosan nem tartozik közéjük. Azért is kérik fel mindenféle külföldi ügynökségek erre-arra.

Eddig nem figyeltek oda a népek, ki kerül az unióba képviselőnek. Amíg az uborka görbületével, a tyúkok ketrecével foglalkoztak, addig nem is volt baj. De most, hogy életről-halálról, fontos kérdésekről kell dönteniük ezeknek a többségében lejárt szavatosságú és hitelességű embereknek, most már látszanak a dolog hátulütői. Több tucat gazember kezében vagyunk, ők döntenek rólunk egyre több és több ügyben - anélkül, hogy ismernék a körülményeket.
A hazai ellenzék kardoskodik az önkormányzatok önállósága mellett, ugyanakkor az országot beolvasztaná egy európai masszába, egyenmocsárba .

Neked lehet, hogy beadja Daniel Freund a korrupciós dumát, de aki egy kicsit is tud gondolkodni, az átlátja, hogy itt az az alapelv sérült meg, amit a nyugat a mi csatlakozásunkkor kigondolt. Amely csatlakozás nem jótékonyságon alapult, hanem jól átgondolt gazdasági és politikai haszonszerzés céljából. Azért adtak pénzt, mert úgy gondolták, úgyis csak náluk tudjuk elkölteni, tehát így előfinanszírozzák a cégeik felé irányuló megrendeléseket. Vagyis, a pénz visszatér hozzájuk. Nem a hazai belviszonyok érdeklik őket, főleg nem az általuk sem sokra tartott demokrácia és jogállam, vagy az általuk elég szépen gyakorolt korrupció. Az elmaradt haszonnal van problémájuk.

Azzal van problémájuk, hogy a szerződésben rögzített, az általuk kenetteljesen felzárkóztatási pénzeknek nevezett juttatásokat valóban felzárkóztatásra költjük. A felzárkózást pedig nem az jelenti, hogy az unió a nekünk adott pénzen épít nekünk hidat, utat, vasutat, hanem az, hogy ezeket mi is meg tudjuk építeni magunknak. Sőt esetleg odáig jutunk, hogy másoknak is. Ezt kéne látni, de az EU által elétek vont függönyön keresztül ez nem látszik, Vagy látjátok, de a DK által megfogalmazott kádári értelmezésű hazafiságtól vezérelve az önállóság ellen dolgoztok.

Az ilyen munkák árképzését sokféle képen elő lehet vezetni. Az átlagpolgár hall kétféle véleményt, de közvetlen rálátás, hozzáértés híján nyilván az számít, hogy ki kinek hisz. Egy része a kormánynak, más része az ellenzéknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés