Új fejlemény Cseh Katalinék botrányában: milliárdos vagyont foglalt le a hatóság

2023. május 10. 8:00
A NAV adócsalással gyanúsítja a Cseh Katalinhoz köthető uniós botrány érintettjét.

A Magyar Nemzet arról tudósít, hogy milliárdos értéket meghaladó vagyont foglalt le a közelmúltban a nyomozóhatóság „a Cseh Katalinék botrányában meggyanúsított személy érdekeltségeinél”. Emlékeztettek: a férfit még tavaly ősszel gyanúsította meg a NAV költségvetési csalással. Ahogy a Mandiner is többször írt róla, a momentumos politikus családi vállalkozása és az azzal összejátszó cégek gyanús körülmények között jutottak több milliárd forintnyi uniós pénzhez.

Most több mint félmilliárdos adócsalással gyanúsítja a Cseh Katalinékhoz köthető uniós botrány érintettjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – derült ki az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség Magyar Nemzetnek adott válaszából. „A nyomozó hatóság az ügy gyanúsítottjával közölt tényállást kiegészítette, és ez alapján őt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette helyett már

különösen jelentős (500 millió forintot meghaladó – a szerk.) vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítja.

A gyanúsított a gyanúsítás változása ellen panaszt jelentett be, amit a Fővárosi Főügyészség elutasított” – írják. A vádhatóság a lapot arról is tájékoztatta, hogy vagyontárgyak lefoglalásáról is határoztak.

A portál emlékeztet: a céghálózathoz tartozó vállalkozások bűncselekménygyanús körülmények között pályáztak és nyertek el 4,8 milliárd forintot. A nyomozók megállapították, a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre. Mint kiderült, több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is. Az adóhatóság munkatársai azt valószínűsítik, hogy

a hálózat cégei tíz pályázaton legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt.

A nyomozók feltárták: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s többször ugyanazokat a számlákat tüntették fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés