Kína szárazon tartja a puskaport

2023. április 1. 20:41

Hegyi Gyula
Moszkva tér
Ukrajna mezőgazdasági potenciálja és az Új Selyemút miatt egyáltalán nem érdektelen Peking számára.

„Már Hszi Csin-ping moszkvai látogatása előtt is egyértelmű volt, hogy Moszkva és Peking együttműködése megszilárdult, és az új geopolitikai rend egyik meghatározó eleme lett. Ahogy semmilyen szövetség, így természetesen ez sem tart örökké. De egyre biztosabb, hogy Washington és Peking közelgő, mindkét hatalom által sorsdöntőnek tartott összecsapásában Oroszország a Kínai Népköztársaság szövetségese, tágas hátországa lesz. Ettől a nyugati tömb Oroszországot legfeljebb olyan, száznyolcvan fokos fordulattal tudná visszatartani, amely jelenleg elképzelhetetlennek látszik.

Az új, Hszi Csin-pinghez feltétlenül lojális kínai kormány márciusi megválasztásával Hszi lényegében szabad kezet kapott a külpolitika irányítására is, ami jó hír Moszkva számára.

Szimbolikus jelentősége van annak, hogy az új kínai védelmi miniszter az a Li Sang-fu lett, akit 2018 óta amerikai szankció sújt. Mégpedig azért, mert annak idején washingtoni tiltakozás ellenére orosz fegyvereket vásárolt a kínai hadseregnek. A »Népi Felszabadító Hadsereg« nem olyan szegény tábornokokban, hogy ha akarnak, nem találtak volna más miniszterjelöltet helyette. Aligha tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy az amerikai szankció egyfajta ajánlólevél volt a számára. A béketerv kilencedik pontja amúgy az egyoldalú szankciók teljes megszüntetését követeli, nem csak Oroszország viszonylatában. Ez az a pont, amely az ukrajnai háborútól függetlenül az úgynevezett nem Nyugat legtöbb állama számára rokonszenves lehet.

Kína ugyanakkor nem szeretné Ukrajnát sem elveszíteni. Ukrajna földrajzi fekvése, mezőgazdasági potenciálja, és az Új Selyemút miatt egyáltalán nem érdektelen Peking számára.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Ramil Szitdikov

***

Kína vezetője egyértelműen fogalmazott: háborúra készül!

 

***

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"hogyha a Nyugatnak sikerül kiszállni a fosszilis üzemanyagok felhasználásából"

Ez még viccnek is gyenge.

Ha elértéktelenítik a dollárt, az nem csak az olajból meggazdagodott arabok számára lesz értéktelenebb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés