Bahmut mint szimbólum

2023. március 30. 7:00

Rácz András
444
Bemutatom, miért döntött úgy Ukrajna, hogy tényleg a végsőkig védi Bahmut romjait.

„Hosszú hónapok súlyos harcai után az orosz erők közel járnak hozzá, hogy bekerítsék Bahmutot. Azt már korábbi cikkemben körbejártam, mivel járhat, ha a város orosz kézre kerül. Az alábbiakban arra teszek kísérletet, hogy bemutassam, miért döntött úgy Ukrajna, hogy a nagyon magas veszteségeket is felvállalva tényleg a végsőkig védi Bahmut romjait.

Bahmut, az erőd

Bahmutot az ukrán hadsereg 2014 nyarán szerezte vissza az oroszbarát szeparatistáktól, akik a 2014 tavaszi ukrán belpolitikai káoszt és a hatalomváltás nehézségeit kihasználva elfoglalták azt. Miután a 2014. őszi ilovajszki vereség után nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna nem képes felszámolni a Moszkva által szított és támogatott kelet-ukrajnai szeparatizmust, a kijevi vezetés folyamatosan készült arra, hogy Oroszország előbb-utóbb újra támadást indíthat a Donbasz még ukrán kézen lévő részei ellen.

Attól kezdve, hogy Bahmut visszakerült ukrán ellenőrzés alá, a katonai vezetés lényegében azonnal belekezdett a város megerődítésébe, ugyanis arra számítottak, hogy az oroszok a közeljövőben újra támadást indíthatnak. Ennek megfelelően az ukrán katonai és polgári közigazgatás jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a városban és környékén megerősített védelmi állások egész sorát hozza létre. Több tucat kilométernyi lövészárok épült, megerősített fedezékekkel, előre elkészített tüzelőállásokkal, számos olyan föld alatti létesítménnyel, amelyek nemcsak katonákat, harcjárműveket is be tudtak fogadni. Az erődítési munkák során aktívan támaszkodtak a város alatti bányajáratokra, amelyekben jelentős, több hónapra elegendő készleteket halmoztak fel. Részben ezek magyarázzák, hogy a város szorongatott helyzete ellenére a védők továbbra sem fogytak ki a lőszerből.”

Nyitókép: ©Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ideszokott balosok szerint Castel szokott tévedni, pedig Rácz ismét produkálta magát: amikor az ukrán vezetés azt mondta, hogy "nem fogják fenntartani Bahmutot, amikor már nincs értelme", akkor gyorsan megmagyarázta, hogy miért nem fognak semmit sem nyerni az oroszok Bahmut elfoglalásával.
Most, hogy az ukránok láthatóan már az ellentámadásra félretett erőket is betolják Bahmutba, Rácz jött, és megmagyarázta, hogy miért is fontos a megtartása.
Az a fazon lehet, aki a lottóhúzás után egyből megmondja, hogy ő előre tudta, és meg is tudja magyarázni, hogy miért azok a számok nyertek.
Gondolom, ha egyszer (adja az ég!) békekötésre kerül sor, akkor hirtelen a "békéről csak a putyinpártiak beszélnek" helyett a "miért nyer Ukrajna a békével" lesz az álláspontja.

Tényleg érdekes a "kiderült, hogy nem az amerikaiak voltak" szóhasználata :)
Az tényleg lehetséges, hogy nem az amerikaiak voltak (lehetett bárki, aki azon a hadgyakorlaton részt vett, angolok, skandinávok, lengyelek is akár) - persze ezzel együtt az viszont lehetetlen, hogy az USA ne tudott volna arról, hogy mi készül, szóval az a minimum, hogy a tudtával és beleegyezésével robbantották fel a vezetéket. Persze a korábbi megnyilvánulásai alapján sokkal valószínűbb, hogy ő volt a megbízó is, és akár a kivitelező is lehetett.
Szóval ezek után tényleg vicces az USA kormányának és hadseregének hivatalos álláspontját bizonyítéknak tekinteni.

Hozzátenném, hogy persze, hát ki a fene publikálna rendszeresen a 444-en, ha nem egy balos propagandista.

Kérem vissza Kemenesit, Falust, Dudát... ezek a ráczok és tarjányik még előbbieknél is silányabbak.

+1

Az önmagában vérciki, hogy a 444 FIZETŐS cikkét szemlézi a mandiner.
Ez a Rácz meg szokás szerint nem mond semmit (borítékolom, hogy a PÉNZÉRT elolvasható részben sem...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés