Íme a NATO-tagállam, amelyik beismerte: nem képes megvédeni magát!

2023. március 30. 21:33
Az Ukrajnának adományozott fegyverek is csak súlyosbították a problémákat.

Dánia a védelmi kiadások növelésére tett ígéretek ellenére jelentős hiányosságokat mutat a területének védelmében és a NATO-kötelezettségek teljesítésében – mondta a hadsereg főnöke csütörtökön, miközben az ország egy nagyszabású hadgyakorlatnak adott otthont. A Reuters cikke szerint az ukrajnai válság miatt az országra nagy nyomás nehezedik, hogy a kiadásokat a NATO által kitűzött, a GDP 2%-ának megfelelő szintre emelje. A kormány decemberben közölte, hogy 2030-ra, azaz a tervezettnél három évvel korábban kívánja elérni ezt a célt.

Erősebbé kell válnunk, és helyre kell hoznunk mindazt, amit a berlini fal leomlása óta eltelt évek során elhanyagoltunk”

– mondta Gunner Arpe Nielsen vezérőrnagy a Reutersnek.

„Minden eszközt meg kell ragadnunk”

A NATO-val szemben vállalt kötelezettségei részeként Dániát egy nehézgyalogsági dandár felállításával bízták meg. A projektet azonban késedelmek árnyékolják be. Januárban az ország 19 francia gyártmányú Caesar-haubicstüzérségi tüzérségi rendszert adományozott Ukrajnának,

tovább hátráltatva ezzel saját hadseregének kiépítését.

„A legnagyobb hiányosságunk a személyzet. Úgy gondolom, hogy minden eszközt meg kell ragadnunk az eszköztárban, hogy vonzzuk és megtartsuk a fiatalokat” – fejtegette Nielsen. A portál szerint az ezredforduló óta Dánia a hadseregét a közel-keleti és afrikai nemzetközi műveletekre összpontosította, annak rovására, hogy képes legyen megvédeni hazáját.

Kép forrása: ARIS OIKONOMOU / AFP

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés