Der Standard: A hatalmon lévő erős ember közös elutasítása nem elég választási érvként

2023. március 28. 10:28
Odaszólt az ellenzéknek az osztrák lap.

Akár Törökország, akár Izrael, akár Magyarország – a hatalmon lévő erős ember közös elutasítása nem elég választási érvként. Ésszerű, hogy több ellenzéki párt összefogjon, hogy legyen esélyük a győzelemre – jelent meg a Der Standardon Jan-Werner Müller kommentárja. A szerző szerint ez azonban korántsem lenne garancia a sikerre, mert azt is meg kellene mutatni, hogy pontosan mi ment rosszul, és hogyan nézhetne ki egy másfajta jövő.

Sok populista vezető sikeresen dolgozik a demokrácia aláásásán,

és joggal feltételezhető, hogy újraválasztásuk esetén folytatni fogják szabotázsmunkájukat.

Jan-Werner Müller úgy véli, hogy Orbán Viktor például a tisztességtelen választások utáni első heteket, amikor az ellenzék és a civil társadalom még teljesen demoralizált volt, arra használta fel, hogy vitatott intézkedéseket vigyen keresztül, és

tovább szítsa a parázsló kultúrharcot az országban.

Budapesten közvetlenül a 2014-es választások után állították fel a német megszállás áldozatainak hazug emlékművét, amely tisztára mossa Magyarországot a holokausztban való bármilyen bűnrészességtől.

Ez a „kárenyhítési” cél ésszerű, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a politikában minden az erős ember körül forog. A populisták pontosan ezt akarják.Zseniálisan tudják a polarizációt és a személyeskedést a saját előnyükre használni: „Mindenki ellenem van, az egyetlen politikus, aki valóban képviseli az embereket”.

***

Breitbart: A konzervatív magyar kormány következetesen ellenzi az ukrajnai fegyverszállításokat

***

Nyitókép: Facebook

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol van a jelentés arról a tisztességtelenségről, ami meggátolta, hogy az ellenzék nyerjen? Nem egy éppen, hogy szintű győzelem volt, amit ki lehet ügyeskedni, hanem az eddigi legnagyobb mértékű győzelem. Mi gátolta meg az ellenzéket abban, hogy beigazolva határtalan önteltségüket, ők szerezzenek kellő számú szavazatot?

Az csak egy darab papír, ha úgy gondolod idézd, miért én keressem meg a te "érveid" forrását?

Azt daloltátok, hogy a hatalom a népé, most tehát vegyétek tudomásul, hogy a választást tekintve a nép körében ez lett az eredmény.

Ilyen mértékű vereséget nem lehet a választási szabályokban fellelni vélt tisztességtelenséggel magyarázni. Egy választás lebonyolítását pedig mindig meg lehet kritizálni.

Még a 20 ezer ellenzéki aktivista sem tudott érdemben ható visszásságokat felmutatni.

Ha tudnál gondolkodni, és nem csak az idétlen feleseléshez értenél, akkor értenéd, hogyan lehet egy viszonylag kis többséggel kétharmadot elérni. De a gondolkodás már nem erősséged.

Ami pedig az EBESZ jelentését illeti, az pusztán vélemény. Ami ugye szubjektív.

Nem tudom, te mi tartasz kevesebb szavazatnak akkor, ha a Fidesz elvitte a listás szavazatok 54%-át, és 106 egyéni körzetből megnyert 87-et.

A te gazdáidnak 1994-ben egyik első dolguk volt, hogy egyfordulóssá tegyék az önkormányzati választást. Az egy fordulóból az következik, hogy aki a legtöbb szavazatot kapja, az nyer. Ebben a rendszerben valóban, úgy is lehet nyerni, hogy a nyertesnek kevesebb szavazata van, mint az ellene egyenként indulóknak összesen, mert őket egyenként veszik figyelembe.

Ezt a jó ötletet valósította meg a Fidesz, amikor szintén egyfordulóssá tette a parlamenti választásokat. Nem szégyen átvenni mástól azt az ötletet, ami annak bevált. Hiszen a jobboldal megosztottsága miatt így tudott Demszky 20 évig hivatalban maradni. 2006-ban például kevesebb szavazattal nyert, mint amennyit Tarlós és az MDF-es Katona Kálmán kapott összesen. Katona, ha jól emlékszem elvitt 5%-ot, így tudott Demszky Tarlós előtt 1,5%-kal nyerni. Lehet, hogy a számok nem pontosak, de a helyzet leírása igen.

2022-ben összefogtak az ellenzéki pártok, mert ebben látták a gyógyírt. Egy az egyben indultak a jelöltek, de ez sem jött be, mert az ellenzék így kapta az eddigi legnagyobb zakót. A vagy-vagy alapú verseny nem nekik kedvezett.

Szóval ismét szoptatok, nektek már csak ez a sorsotok. Ezért ne hivatkozz 2014-re, mert ha akkor álltok össze moslékba, akkor korábban kaptatok volna ekkora zakót.

Na, megnyugodtál kisfiam, megértetted, vagy még mindig lila a fejed?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés