Nem várt fejlemény: már a Pentagont is belerángatnák a nemváltósdiba

2023. március 28. 20:44
Pedig az amerikai kormányzati intézménnyel jelenleg szerződésben álló orvosok 53 százaléka jelezte, hogy elutasítaná a pubertásgátlók használatát kiskorúakon.

Készült az Alapjogokért Központtal együttműködve, a Bolond lyukból cikksorozat részeként. 

***

A Pentagon orvosai kutatásokra hivatkozva azt állítják, hogy már a hétévesek is képesek meghozni saját egészségügyi döntéseiket – írta meg a FoxNews. Kérdés, hogy ebben az esetben a gyerekek akár dönthetnének úgy is, hogy hormonokat vagy pubertásgátló szereket alkalmazzanak rajtuk?

Dönthet egy kiskorú ilyen egészségügyi kérdésben?

A FoxNews írása szerint az amerikai Védelmi Minisztérium egészségügyi szolgáltatói az American Journal of Public Health (AJPH) márciusi számában azt írták, hogy azon katonák családjában, ahol a gyermeknél a nemi diszfória tünetei jelentkeznek, a gyermek számára a „nemet megerősítő egészségügyi ellátás, például a pubertásblokkolók és a megerősítő hormonok szedése” felé való elmozdulás lehet a megoldás.

A tanulmány szerzői arra is kitértek: akár már a hétévesek is képesek meghozni saját egészségügyi döntéseiket.

„Kutatások szerint a gyerekek már hét éves korukban elkezdhetnek részt venni az orvosi döntéshozatalban, döntéshozatali képességük fokozatosan növekszik, a serdülők pedig a közös döntéshozatalt részesítik előnyben” – olvasható az AJPH-n megjelent írásban.

A tanulmány szerint ráadásul a minisztériumnak ki kellene képeznie valamennyi szolgáltatóját a kiskorúak nemi beavatkozásaival kapcsolatban, noha maguk a szerzők is rámutatnak:

az amerikai kormányzati intézménnyel jelenleg szerződésben álló orvosok 53 százaléka jelezte, hogy minden képzés ellenére is elutasítaná a pubertásgátlók használatát kiskorúakon.

A tanulmány viszont azt is elvárná, hogy a szervezet nyújtson jogi segítséget a fiatalok számára azokban az államokban, ahol megtiltották a nemváltó kezeléseket a kiskorúak számára.

„Nevetséges elképzelés”

Dr. Stanley Goldfarb, a Do No Harm (Ne ártsunk) orvosi szervezet képviselője erősen bírálta a „tanulmányban” leírtakat.

Az az elképzelés, hogy hétéves gyerekek képesek ilyen döntésekre, több mint nevetséges”

– húzta alá a szakember.

FoxNews említett írását itt, míg az említett tanulmányt ide kattintva olvashatja angol nyelven.

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés