Megválasztották: Humza Yousaf lett Skócia új vezetője

2023. március 28. 22:53
A muszlim politikus hitet tett Skócia függetlenedése mellett.

Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.

Az előző skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is.

Az SNP vezetői posztjáért hárman indultak: Humza Yousaf mellett Kate Forbes pénzügyminiszter és Ash Regan, aki decemberi lemondásáig a helyi közösségekért felelős államtitkári tisztséget töltötte be a skót kormányban.

A párt 72 169 bejegyzett és választásra jogosult tagja közül a szavazatszámlálás hétfőn ismertetett eredménye szerint

50 490-en éltek szavazati jogukkal.

Ash Regan már a szavazatszámlálás első fordulójában kiesett, mivel az SNP tagjainak mindössze 11,1 százaléka voksolt rá.

Eldőlt: muszlim vezetője lesz Skóciának

 

Yousaf a voksok 52,1 százalékát szerezte meg

A második számlálási fordulóban Humza Yousaf – az első és a második helyen megjelölt választói preferenciák összeadása alapján – 26 032 szavazatot, Kate Forbes 23 890 szavazatot kapott, így Yousaf a voksok 52,1 százalékának megszerzésével lett a Skót Nemzeti Párt új vezetője.

Ez a tény azonban nem tette kötelezővé, hogy a skót parlament is őt válassza a miniszterelnöki tisztségre, és az ellenzéki pártok vezetői kivétel nélkül indultak is a miniszterelnöki posztért.

A képviselők egyenként voksoltak a jelöltekről, és mindegyik jelölt megkapta pártja frakciójának összes szavazatát. Így Douglas Ross, a skót konzervatívok vezetője 31, Anas Sarwar, a skót Munkáspárt vezetője 22, Alex Cole-Hamilton, a Liberális Demokraták skóciai tagozatának vezetője négy voksot gyűjtött.

Humza Yousaf ugyanakkor megszerezte az SNP 64 parlamenti képviselőjének voksát, és a Skót Nemzeti Párttal szövetégben politizáló skóciai Zöldek hét képviselője is őt támogatta a kedd délutáni szavazáson. Így 71 szavazattal Yousaf szerzett többséget a 129 fős edinburghi törvényhozásban a keddi miniszterelnök-választáson.

Humza Yousaf személyében először került muszlim vezető országosan meghatározó jelentőségű brit politikai párt élére, így

Skóciának is ő az első muszlim miniszterelnöke.

A 38 esztendős új skót miniszterelnök Skócia legnagyobb városában, Glasgow-ban született, és 2011 óta képviseli az SNP-frakció tagjaként a város egyik választókerületét az edinburghi parlamentben.

Yousaf édesapjának családja az 1960-as években Pakisztánból, édesanyjának ugyancsak pakisztáni gyökerű családja Kenyából települt át Skóciába.

Hitet tett Skócia függetlenné válása mellett

Humza Yousaf a keddi parlamenti voksolás utáni első beszédében is hitet tett Skócia függetlenné válása mellett. Úgy fogalmazott: a skót kormány kevésbé hatékonyan tudja elérni elsődleges fontosságú céljait, köztük a függetlenséget, ha hagyja, hogy a brit kormány „önkényesen megvétózza” az edinburgh-i törvényhozás döntéseit.

Yousaf már előző nap, az SNP vezetői tisztségéért lezajlott versengés eredményhirdetése után is megerősítette, hogy változatlanul a skót függetlenség a párt célja. Ennek elérésére nem jelölt ki céldátumot, de úgy fogalmazott, hogy

„Mi leszünk az a nemzedék, amelyik elnyeri Skócia függetlenségét”.

Yousaf hangsúlyozta azt is, hogy Skócia független országként vissza akar térni az Európai Unióba.

(MTI)

 

Nyitóképen Humza Yousaf. Fotó: JEFF J MITCHELL / GETTY IMAGES EUROPE / GETTY IMAGES VIA AFP

 

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megpróbáltam utána nézni, lehet valami abban, amit mondasz.
Mintegy 150 nyelv van jelen az angolon és a skóton kívül. Skócia lakosságszáma növekszik........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés