Reakció a fehérorosz atomkérdésre: rendkívüli ENSZ biztonsági tanácsülést kezdeményeztek

2023. március 26. 20:32

Ukrajna pedig felszólította a G7-et és az EU-t, hogy figyelmeztessék Fehéroroszországot.

2023. március 26. 20:32
null

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnap az orosz atomfegyverek tervezett fehéroroszországi állomásoztatása miatt. A kijevi külügyminisztérium állásfoglalásában „a nemzetközi biztonsági rendszer egészénék aláásását szolgáló újabb provokatív lépésként” jellemezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat esti bejelentését taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a szomszédos ország területén.

– hangsúlyozta az ukrajnai diplomáciai tárca.

Kijev az ENSZ BT összehívását sürgette az ügyben, egyben pedig felszólította a hét vezető ipari hatalom csoportját (G7), valamint az Európai Uniót, hogy messzeható következményekre figyelmeztessék Fehéroroszországot, amennyiben engedélyezi az orosz atomfegyverek telepítését.

„Ukrajna felszólítja a nemzetközi közösség tagjait, tolmácsolják a törvényszegő Putyin-rezsimnek, hogy határozottan elfogadhatatlannak tartják az újabb nukleáris provokációt, és tegyenek határozott intézkedéseket a nukleáris fegyverek agresszor állam általi használatának hatékony elhárítására” – emelte ki az ukrán tárca.

Putyin szombat esti közlésében úgy fogalmazott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérte a fegyverek állomásoztatását. Minszk azonban eddig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben. Vasárnap a NATO is élesen bírálta a moszkvai vezetést „veszélyes és felelőtlen” nukleáris retorikájáért.

„A NATO résen van, és szorosan nyomon követjük a helyzetet. Nem láttunk eddig változást Oroszország nukleáris készültségében, ami a sajátunk módosítását igényelné” – hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője.

Lengyelország szintén éles bírálattal illette az orosz bejelentést. „Elítéljük a béke veszélyeztetésének fokozását Európában, illetve globálisan” – olvasható a varsói külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Fehéroroszország Oroszország mellett Ukrajnával és Lengyelországgal is határos.

(MTI)

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2023. március 27. 16:25
Azt is meg kellene tárgyalni mit keresnek Németországban amerikai atomfegyverek.
hoci74
2023. március 27. 08:11
A lengyel aggódik Európa békéje miatt... Azt küldi a fegyvert és katonát egy európai háborúba.
Akitlosz
2023. március 27. 02:27
„A NATO résen van, és szorosan nyomon követjük a helyzetet. Nem láttunk eddig változást Oroszország nukleáris készültségében, ami a sajátunk módosítását igényelné” – hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője." Mert már több mint egy éve Defcon-3, sárga szinten van a készültség. Ennél magasabb szinten eddig még csak a Kubai rakétaválság idején volt.
Rocktoberi
2023. március 27. 01:48
Milyen szépen kerülgetik, hogy mire volt ez válaszlépés. A szegényített urán lövedékek szállítása Ukrajnának ezek szerint piti ügy. Szerbiában a mai napig pusztít amit rájuk szórt az USA a határok megváltoztathatatlanságának nevében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik