Lejtmenetben a gazdaság? Uniós adatokkal vágott vissza Matolcsy Györgynek Gulyás Gergely

2023. március 24. 13:52
Az Eurostat friss adatsorával üzent Matolcsy Györgynek és a balliberális közgazdászoknak a kancelláriaminiszter. Kiderült, a nehéz időkben is folytatódott a magyar felzárkózás az uniós gazdasági fejlettség átlagos szintjéhez.

Megjelent az Eurostat legfrissebb adatsora az uniós tagállamok fejlettségi szintjéről, amiből kiderült, hogy Magyarország az elmúlt évben is folytatta a felzárkózást. Két covidos és egy háborús esztendő van mögöttünk, a „baloldali szakértők károgása és a jegybank véleménye ellenére”

tavaly mégis az EU-s átlagszint 75 százalékáról 77-re emelkedett a magyar GDP

– reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke minapi kormánykritikájára. Megírtuk, Matolcsy szerint vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, elakadt a felzárkózási folyamat. Egyébként a jegybankelnök nem először fogalmazott meg éles kritikát a kormány gazdaságpolitikájával szemben.

Gulyás Gergely pénteki doorstep sajtótájékoztatóján kifejtette: valójában folytatódik a 2010-es kormányváltással megindult folyamat, tíz év alatt több mint tíz százalékkal közelítettük meg az uniós átlagot. A valós bővülés ennél persze jóval nagyobb, hiszen a többi ország is fejlődött ezen időszak alatt.

„Jó hír ez különösen azért, mert ezek szerint

a magyar gazdaság ellenálló képessége válságos, nehéz időszakokban is erős.

Bizakodásra adnak okot a foglalkoztatottsági adatok is, Magyarországon közel 4,7 millió ember dolgozik, 26 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt, miközben a cégeknek megterhelést jelent az energiaráemelkedés is. A közgazdaságban a számok döntik el a vitákat, nem azoknak lett igazuk, akik ezzel ellentétes folyamatokat jósoltak” – részletezte a miniszter, aki szerint a cél továbbra is az, hogy Európa öt legfejlettebb országa közé tartozzunk.

Matolcsy György: Magyarország valódi erősségeire kell támaszkodni

„Tudjuk, ehhez még nagy lépéseket kell tenni, komoly feladatokat kell végrehajtani. De azt látjuk, a régió fejlődési potenciálja nagy, Magyarország pedig tartja a lépést, illetve csökkenti a hátrányát azokhoz képest, akik minket megelőzően évtizedek óta az Európai Unió tagjai voltak” – húzta alá.

Kitért arra, ha a háború véget érne, akkor folytatódhatna, sőt, akár gyorsulhatna is a felzárkózásunk. Megemlítette továbbá, hogy az elmúlt hetekben „szép számmal találunk olyan, döntően balliberális intézetektől származó gazdasági elemzéseket – sajnos a jegybank is ebbe a körbe tartozik –, amik szerint nem felzárkózunk, a magyar gazdaság érzékeny veszteségeket szenvedett el. Ezzel szemben jelentés volt a növekedésünk” a nehéz nemzetközi körülmények dacára is.

 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 102 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés