Putyin fenyegetőzik, de valóban veszélyesek az urániumos lőszerek?

2023. március 22. 15:18
A britek szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket fognak szállítani Ukrajnának, az orosz elnök ezt eszkalációnak nevezte, amelyre orosz válaszlépést ígért. Szakértők szerint azonban ezek a lőszerek régóta bevett harci eszközök a modern hadviselésben.

***

Oroszország válaszlépésre kényszerül a „nukleáris alkotórészeket” tartalmazó nyugati lőszerek érkezésével – fogalmazott kedden Vlagyimir Putyin, arra célozva, hogy az Egyesült Királyság ezzel a fegyvertípussal

szintet emelt az ukrajnai hadviselésben, és az atomkonfliktus felé eszkalálja a háborút.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a britek ezzel a szállítással megismétlik az amerikaiak 1999-es tettét, amikor Jugoszlávia bombázásával nyíltan „megsértették a nemzetközi humanitárius jogot”. Ugyanakkor a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a volt Jugoszlávia területén végrehajtott NATO-bombázásról szól zárójelentésében nincs szó arról, hogy a szegényített uránt tartalmazó lövedékek (DUP) használata jogsértő lett volna, ugyanis ennek bevetését egyetlen nemzetközi fegyverzeti egyezmény sem tiltja, illetve a szöveg utal arra is, hogy ezen harci eszközök használatának egészségügyi kockázatáról is megosztottak a tudományos értékelések.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szintén a „jugoszláv szcenárióról” beszélt, amikor felidézte, hogy a NATO-lövedékek felrobbanásának következtében súlyos környezeti kár keletkezett, és később megnőtt a rákos megbetegedések száma a bombázott területeken.

A brit védelmi minisztérium reagálásában jelezte: a brit hadsereg évtizedek óta használja a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket,

a fémurán a fegyverzet lényegi alkotóeleme, és semmi köze nincs az atomfegyverekhez.

Oroszország tudja ezt, mégis szándékosan dezinformál ezzel kapcsolatban” – tették hozzá.

A brit kormány kedden megerősítette, hogy az orosz fenyegetés ellenére le fogja szállítani a lövedékeket az ukrán hadsereg számára küldendő Challenger 2-es tankok lőszereként. Mint állítják, a lövedékek sugárszennyezési hatása minimális.

Amerikai katona szemlézi a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket 2004. február 11-én az iraki Tikritben   (forrás: STAN HONDA / AFP)

Veszélyes-e az egészségre az urániumos lövedék?

A témát évtizedek óta kutatják független szakértők, s bár tudomány emberei között sincs egyértelmű konszenzus e kérdésben, a szakvélemények többsége szerint a fegyverek csupán csekély mértékben jelentenek fenyegetést az emberi egészségre és a természeti környezetre.

Magyarországon a vitatott kérdésről 2001-ben Aszódi Attila írt tanulmányt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet akkori docense hasonlóképp foglalt állást. Mint írta, a szegényített urán lövedékek bevetése kapcsán túlzó volt a Balkán-szindróma kifejezés használata a jugoszláviai bombázás után észlelet megbetegedésekre, ugyanis ezek a lövedékek nem okoztak nagy sugárszennyezést.

A sugárfertőzés veszélye elenyésző tehát, ugyanakkor a kémiai mérgező hatása komoly lehet.

Aszódi szerint a talajon szétszóródott lövedékek okozta sugárterhelés minimális, a felrobbanással járó uránpor belégzése azonban halálos nehézfém-mérgezést okozhat – az utóbbi azonban csak azokat a katonákat fenyegeti, akik közvetlenül a becsapódás mellett tartózkodnak. A bombázás területén élők egészségére az uránpor és a lövedékek talajba kerülése szintén minimális egészségkárosító hatással lehet, ugyanakkor a talajvízbe vagy a növények és állatok szervezetébe bekerülő urán emberi fogyasztással szélsőséges esetben szintén okozhat mérgezést – tette hozzá.

A balkáni és az iraki bevetések után tapasztalt mérgezések, rákos megbetegedések és születési rendellenességek vizsgálata szintén nem hozott konszenzust orvosi körökben, egyes szakértők egyértelmű ok-okozati összefüggést látnak a két jelenség között, mások hibahatáron belüli, más körülményektől is függő jelenségnek látják a datált eseteket.

Ennek ellenére az ENSZ Környezetvédelmi Programjának az ukrajnai háború környezeti hatásairól szóló 2022-es jelentésében az áll, hogy a világszervezet szakértői komoly

egészségügyi és természeti kockázati faktornak tartják a szegényített uránt tartalmazó lövedékek használatát.

Miért hatékony fegyver a DUP?

A szegényített urán az atomerőművi üzemanyag-előállításhoz használt urándúsítás mellékterméke. Az atomenergiát használó államok kezén az évtizedek alatt hatalmas mennyiségű szegényített urán halmozódott fel, és mivel radioaktivitása alacsony, ugyanakkor fém állapotban rendkívüli keménységű, hulladékképzés helyett katonai célra történő felhasználásuk mellett döntöttek a kormányok.

Eleinte a tankok homlokpáncélzatába olvasztották, majd lövedékek betétjeként alkalmazták, ugyanis

extrém keménységük miatt megnövelték a páncélozott járművek kilövésének hatékonyságát.

--

Putyin: Oroszország kénytelen lesz válaszolni a nukleáris összetevőt tartalmazó fegyverek használatára

--

Nyitókép: Amerikai katona szemlézi a szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket 2004. február 11-én az iraki Tikritben   (forrás: STAN HONDA / AFP)

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Á ... dehogy veszélyes, sőt tele van vitaminnal. :(

"Ha eltalálja az embert, akkor biztosan."

Nemcsak ha eltalálja az embert.

Egy cikkből. Képek, hogy hogyan néznek ki a hibásan született gyerekek Irakban, kiknek szülei azon a területen éltek, ahol szegényített urán lövedékeket használtak a katonák az Iraki háború alatt:

https://www.foreignpolicyjourn..

Mar csak azt nem ertem, miert nyujtjak TALCAN az oroszoknak az urugyet hogy taktikai atommal VALASZOLJANAK ?

Netan ez a cel? Esetleg elore le van zsirozva, hogy mit engednek at az oroszoknak, csak kell par ev haborus daralo hogy lenyomjak a nyugati kozvelemeny torkan?

tokmindegy, az atlagember nem kemikus
nekik boven eleg lesz meghallani hogy "uran", es mehet a valaszcsapas.
gyakorlatilag talcan kinaljak Putyinnak hogy atomot vessen be

a kerdes az, hogy miert?

A cikkedben a páncélzatban van az urán.

Nem csak sugárveszélyről van szó. Az urán toxikus, ahogy a higany is, melyet az EU-ban betiltottak a lázmérőkben. Az a terület, ahol ilyen lövedékeket használnak, szenyezetté válik, bekerül a talajba, és biztonsággal már mezőgazdasági használatra nem alkalmazható. A lövedék szétrobbanásakor több (kb. 20-30kg) kiló uránium kerül a talajba néhány száz négyzetméteres területen.

"hogy csak egyet említsek, a budapesti egyezmény."

Ez az az egyezmény, melyet a semleges Ukrajnával kötöttek, és amely később meggondolta magát és kinyilvánította, hogy már nem akar semleges lenni, hanem NATO tag?

Ukrajna parlamenti határozatából mely kimondja a semlegességet:

З огляду на кардинальні зміни, що відбулися після розпаду СРСР і визначили сучасне геополітичне становище України, її задеклароване бажання стати в майбутньому нейтральною та позаблоковою державою.

Fordítás:
Tekintettel a Szovjetunió összeomlása után bekövetkezett radikális változásokra, amelyek meghatározták Ukrajna jelenlegi geopolitikai helyzetét, annak kinyilvánított vágyát, hogy a jövőben semleges és el nem kötelezett állammá váljon.

Forrás: https://ips.ligazakon.net/docu..

"és mivel az atomerőműhöz finomított urán fűtőcellák gyártásának használhatatlan mellékterméke,"

Nyugaton csak ez az egy módja van az újrahasznosításnak?

merlegelni kell a technikai elonyeit es a politikai hatranyait
dehat ahhoz gondolkodni kene, azt meg az EUban nem szoktak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés