Az ideológia csapdájába került az ukrajnai háború

2023. március 24. 11:20

Demkó Attila
A nyugati nagyhatalmak részéről alig hallani azt, hogy előbb vagy utóbb tárgyalni kell az ukrajnai háborúról. Az érzelmek és ideológiák egyre inkább átveszik az uralmat. Demkó Attila írása.

Írta: Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő (MCC - Geopolitikai Műhely)

 

Érthető, ha Ukrajnában nem elfogadott dolog a tárgyalásokról és békéről szóló diskurzus. Természetes, hogy a politikai elit és a társadalom többsége teljes győzelmet akar, és nem kíván kompromisszumokról, hosszú békefolyamatról hallani.

Egy háborúban álló, megtámadott országnak minden joga megvan arra, hogy fegyverrel vegye vissza elvett területeit,

és ne várjon éveket, évtizedeket, hogy a tárgyalóasztalnál esetleg visszakapja, ami elveszett.

Nem ez a probléma. Hanem az, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is félresöpörnek, oroszpártinak bélyegeznek mindenkit, aki felveti: nem valószínű, hogy Ukrajna minden területet vissza tud venni hadseregével, sőt akár további területeket veszíthet.

Egyszerűen fel sem teszik a kérdést: lehetséges-e a katonai megoldás?

Nem tudni persze, hogy Oroszország kész lenne érdemi tárgyalásokra. Ami tavaly tavasszal történt, a háború ködének homályában van. De azért vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva, miután villám­háborús tervei kudarcot vallottak, kész lett volna egy arcmentő kompromisszumra, és inkább a kijevi csatában győzedelmes Ukrajna döntött úgy, nyugati támogatással és biztatással, hogy ítéljenek a fegyverek.

Ezt persze nem tudjuk, azt viszont igen, hogy Washington és sok más nyugati főváros is ukrán győzelmet prognosztizált. Ha pedig Ukrajna győz, akkor tényleg miért mondana le a NATO-tagságról, a Krímről vagy esetleg a Donbaszról? Vagy jobb esetben miért fogadná el a háború befagyasztását úgy, hogy orosz katonák vannak a területén, és miért várna arra, hogy akár évtizedes távlatban, egy új orosz vezetés alatt a valós és az ukrán területi szuverenitást tiszteletben tartó béke is lehetséges legyen?

Tavaly március óta eltelt egy év. A két oldalon összesen meghalt 100-150 ezer katona,

városok tucatjai pusztultak el, és nem látszik egyik fél győzelme sem.

Egy akár még évekig tartó, pusztító háborút valószínűsíthetünk.

Mégis, az amerikai vezérkart és néha Párizst kivéve egyetlen nyugati nagyhatalom részéről sem hallani azt, hogy a háború nem fog az oroszok döntő vereségével véget érni, azaz előbb vagy utóbb tárgyalni kell. Ennek oka az, hogy az érzelmek és ideológiák egyre inkább átveszik az uralmat nemcsak a sajtóban, hanem a politika legmagasabb szintjein is. Annak idején az USA leült tárgyalni Slobodan Miloševićcsel Daytonban – a srebrenicai vérengzés után, ami két nagyságrenddel volt nagyobb, mint ami Bucsában, Irpinyben és más Kijev körüli településeken történt. Nem hozott Dayton teljes nyugalmat Bosznia-Hercegovinában, de vége lett a háborúnak. Kaptak a szerbek valamit? Kaptak – de Bosznia-Hercegovina nemzetközileg elismert határain belül.

A fekete-fehér, a „Putyin-Hitler”, „a tárgyalás az München 1938” szemlélet terjedése veszélyes – nemcsak Ukrajnára, hanem az egész világra is. Azért, mert Hitlernek 1938-ban nem volt atomfegyvere, nem tudta elpusztítani a fél világot. Ez orosz propaganda? Dehogy.

Ha a Krím veszélybe kerülne, a nyugati elemzők jelentős része sem zárná ki az orosz nukleáris eszkalációt

– a háború más típusú eszkalálódását meg biztosra venné.

A növekvő nyugati ideológiai buborék mellett persze ott van az orosz is, az a meggyőződés, hogy Oroszország léte a tét. Az orosz vezető elit is bebeszélt magának sok dolgot, ami nehezíti a rendezést. De ezt a paranoiát csak mélyíti a Nyugat hozzáállása.

Félreértés ne legyen: a tárgyalások, a tűzszünet szorgalmazása nem annak szorgalmazását jelenti, hogy Ukrajnának bármilyen területi veszteséget el kellene fogadnia. A tárgyalás önmagában nem elfogadás. De az ellenfél teljes démonizálása és a tárgyalás kizárása iszonyatosan veszélyes, ha a másik oldalon egy olyan hatalom van, mint Oroszország.

Ha a teljes győzelem az egyetlen lehetőség, az könnyen beláthatatlan eszkalációhoz vezethet. A woke-osodó nyugati külpolitika erősödése út a pokolba. Amíg a woke a kultúrában pusztít, túléljük, de ha beszabadul a külpolitikába, akkor azt nem biztos.

 

Nyitókép: Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a Donyeck megyei Avgyijivka térségében december 26-án (fotó: MTI)

Összesen 103 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem véletlenül követeli, és nem kéri Zelenszkij a fegyvereket, a további embargót, stb. Amikor ezeket mondják, benne van, hogy ti akartátok, ti mondtátok, és talán az is, hogy erről, ahol most vannak, nem volt szó.

Neked hány nicked van itt, faszfej tábornok? A stílusod elárul, olyan egyszerű vagy, mint egy faék. :)

Kalifornia, Texas, Florida, csak így hozzávetőlegesen.

Szerinted Vietnamban, Irakban vagy Líbiában helyretettek bármit is? Boszniában és Koszovóban is csak jegelték a konfliktust.

Irakban stabilizálódott a kormány? :) Ennyi agyament egybites baromságra nem fogok tételesen válaszolni, fingod nincs mi megy a világban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés