Kedves jó tanárembertársam!

2023. március 22. 13:41

Farkas Attila Márton
Facebook
Próbálj keresni valami értelmes elfoglaltságot. Vagy pénzt.

„Kedves jó tanárembertársam!

Teljesen felesleges lázadoznotok, mert az iskola maga lett felesleges. Kötelező díszlete egy haldokló civilizációnak, emléke pár elmúlt századnak, amikor még naivul azt hitték, hogy a népet fel kell emelni, művelt emberfők kellenek és hasonló baromságok. Az iskola egyre inkább nem lát el semmiféle funkciót. A történelem unalmas és amúgy se hisz belőle senki semmit, visszatért a mítosz, és a konteó lett a történelem, az irodalom avítt még átírt kivonatos formában is, a könyvtár múzeum lett, a nyelvtan a valóságban naponta változik, a földrajz, a kémia, a biosz száraz adattár, ami a dolgozat után azonnal kihull a fejekből, ha egyáltalán valamikor is odakerült. Ami fontos, ott van a neten, megtalálja magának a kölök, illetve az találja meg őt. Számolni megtanul iskola nélkül is annyira, amennyi a pénzhez kell, írni meg minek, elég a betűket ismerni, profin pötyög már az óvodás is az okostelójába. Nyelveket eddig se tanultunk, aki kimegy mosogatni vagy férjhez, az ott úgyis ráragad, így megy ez.

Az iskola már nem szocializál. Emberi közösség rég nincs, családról papolnak, de az sincs, patchwork familyk vannak, meg internet, a gyereket a tik tok meg youtube neveli, közösségnek ott az insta. Rendet vagy szabálykövetést se itt tanul. Aki az órát zavarja, szendviccsel dobálja a másikat vagy téged, kitöri az ablakot, vagy kirabolja a padtársát, azt te fegyelmezni nem tudod, és ne is próbáld, mert a diák lealáz az osztály előtt, esetleg megver, ha pedig még kicsi hozzá vagy gyenge, bejön az anyja, aki leköp, vagy az apja, aki a fejedet a radiátorba veri, és senki nem véd meg. Ha drogot árul, esetleg szólhatsz a hatóságoknak, csak nehogy téged mártsanak be. Az elitsulik még tartják magukat, hiszen ott termeli magát újra az elit, de a prolisuli, az egykori népiskolák mai örököse veszélyes üzem lett. Örülj, hogy itt még nincs lövöldözés, és örülj, ha mobiloznak óra közben, mert akkor legalább nem balhéznak. Liberálisék az iskolaőrséget fasizmusnak nevezik, illiberáliséknak meg jól jön ez, lám, ők próbálnak megvédeni, de hát nem tehetnek semmit, egyébként is, Bezzegamerikában is van iskolaőr, mégis géppisztollyal mészárolnak.

Mondják, hogy a tanári pálya meg a gyermekeink jövője, meg a nemzet és haza, pénzt viszont nem adnak.

De most komolyan: minek is adjanak? Nem vagytok se tömeg, se tekintély. Nem vagytok erő, de hát senki se az, az orvos se, az ápoló se, a szemetes se, az akadémikus se, mert itt mindenki leszar mindenkit generációk óta, erre lettünk trenírozva. Amúgy meg sokan közületek azért mennek erre a pályára, mert más lehetőség épp nincs, átmeneti megoldás ez, remélitek, tudtok dobbantani, aki meg nem, hát így járt. Ha mégis pofázol, előkotorják a pedofil ügyeket, mintha az együttjárna a szakmával, ez most a sláger, a papokat is ezzel revolverezik a libsik, titeket meg most a... kik is? Konzik? Jobberek? Mondjuk inkább, azok, akik nem akarnak fizetni. Így megy ez.

De minek is iskola? A proliknak annyit kell tudni, ami az összeszerelő üzemhez szükséges, falun meg pont annyit, hogy beszolgáltassák a kilencedet a földesúrnak.

Próbálj keresni valami értelmes elfoglaltságot. Vagy pénzt.”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

„Addig tart a civilizációnk, amíg vannak könyveink" - Farkas Attila Márton a Mandinernek

Baloldalinak vallja magát, de néha szeret jobboldalit játszani - a Kafka-novellákon hangosan röhög, közel áll hozzá az ateista Camus, a kármelita misztikus Keresztes Szent János, Eckhart mester és Besenyő Pista bácsi. Ja, és nemrég megírta eddigi élete fő művét. Nagyinterjúnk!

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az életem nagyon szórakoztató volt, mert azt nyomoztam, mit hazudtak nekünk, a kommunista iskolák rabhallgatóinak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés