Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

2023. március 21. 13:10
Ukrajnát a lőszerszállítmányok abban segítik, hogy Oroszországot a lehető legtávolabbra szorítsák vissza a megszállt területektől – mondta Marcin Przydacz államtitkár.

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz – jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Müller annak kapcsán nyilatkozott a lengyel közszolgálati televíziónak (TVP), hogy Lengyelország nem szerepel a megállapodást hétfőn aláíró tizenhét uniós tagállam között. A szóvivő közölte: a megállapodás jóváhagyásával összefüggő lengyelországi eljárás folyamatban van.

„Mivel az egyik legnagyobb lőszergyártóként mi kedvezményezettjei vagyunk ennek a projektnek, természetesen csatlakozunk hozzá” – tette hozzá.

Mint elmondta, a megrendeléseket nagyrészt Lengyelország kapja,

több olyan gyár, amelyek fontos szerepet töltenek be a lengyel hadsereg ellátásában.

Müller rámutatott: az ukrán hadsereg lőszerszükségleteinek kielégítése az egyik legnagyobb problémát jelenti a harcokban. Lengyelország számára kedvezőnek, Ukrajna szempontjából pedig fontosnak minősítette a megállapodást hétfőn Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke is.

Kiemelte a dokumentum azon záradékait, amelyek a már elköltött pénzről szólnak. „Nem csak a jövőben elköltendő pénzről van szó. Azok az országok, amelyek már adtak lőszertámogatást Ukrajnának, visszamenőleg megkaphatják a beszerzések ellenértékét” – magyarázta Przydacz.

Ukrajnát a lőszerszállítmányok abban segítik, hogy Oroszországot a lehető legtávolabbra szorítsák vissza a megszállt területektől – húzta alá az államtitkár.

(MTI)

***

Lengyel diplomata: Ha Ukrajna nehéz helyzetbe kerül, belépünk a háborúba

***

Nyitókép: Artur Widak / Anadolu Agency / AFP

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudtuk. Nem újdonság.

Tovább is van.....
800 darab Hellfire rakétát vesznek a lengyelek az usa-tól.
Az USA mindég üzleti alapon működött és üzleti alapon vitte világszerte az utált demokráciát.
Figyelsz, Pressman?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés