Diáklányok nélkül indult a tanév Afganisztán középiskoláiban

2023. március 21. 19:44
Feminista rémálom Afganisztánban.

Diáklányok nélkül indult a tanév kedden Afganisztán középiskoláiban, miközben segélyszervezetek és volt afgán politikusok is sürgették, hogy az oktatási intézmények a lányok és a nők számára is nyíljanak meg.

Mélységes csalódást kelt, hogy Afganisztán de facto hatóságai ismételten megtagadták a lányoktól a középiskolai oktatás lehetőségét”

– jelentette ki Catherine Russel, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója. Hamid Karzai volt afgán elnök Twitter-oldalán az új tanév előestélyén azt írta, hogy a lányok iskolázottsága kiemelt jelentőséggel bír az ország fejlődése szempontjából.

Ismét sok nő tüntet az országot 2021 augusztusa óta uraló tálibok azon előírásai miatt, hogy a lányok csak az elemi iskola hatodik osztályáig tanulhatnak, az annál idősebbeket kizárták az oktatásból.

A Save the Children segélyszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a nők iskolázatlansága magával hozza a velük szembeni erőszak és a korai házasságok kockázatát.

Az afganisztáni lányok részt akarnak vállalni országuk jövőjének alakításában, az országnak pedig szüksége van rájuk”

– jelentette ki Florian Westphal, a segélyszervezet németországi vezetője.

Afganisztánban kedden a perzsa újévvel, a noruzzal hivatalosan is kezdetét vette az új év és ezzel az új tanév is. Hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait általában, ismét rájuk kényszerítették az iszlám – értelmezésük szerinti – szigorú előírásait, kizárva őket a közéletből és nagyrészt az oktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották.

(MTI)

Nyitókép: Ahmad Sahel Arman / AFP 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés