Mérgező vegyi anyagokat találtak a WC-papírokban, amelyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben

2023. március 19. 8:52
A PFAS bőrön keresztül felszívódhat, de arról nincs kutatás, hogyan kerülhet a szervezetbe a törlési folyamat során.

A világ minden tájáról származó WC-papírokat teszteltek – adta hírül szombaton a Guardian. Azt ellenőrizték, hogy a mérgező PFAS „örök” vegyi anyagok megtalálhatóak-e a tekercsekben, ugyanis ez azt eredményezné, hogy a WC-kbe öblített és a szennyvíztisztító telepekre küldött hulladék valószínűleg jelentős vízszennyezési forrást jelenthet. 

Mi az a PFAS?
Nem más, mint a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. A szennyvíztelepre kerülve a vegyi anyagokat szennyvíziszapba lehet csomagolni, amelyet végül műtrágyaként terítenek a szántóföldre, vagy a vízi utakba ömlik.

A tanulmány 21 fő WC-papír márkát vizsgált Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, Afrikában, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában, de nem nevezte meg a márkákat.

A Floridai Egyetem szakértői által lektorált jelentés ugyanakkor nem vette figyelembe a szennyezett WC-papír használatának egészségügyi következményeit. Mint a Guardian cikke fogalmaz:

a PFAS bőrön keresztül felszívódhat, de arról nincs kutatás, hogyan kerülhet a szervezetbe a törlési folyamat során.

Ezt azonban „mindenképpen érdemes megvizsgálni” – mondta David Andrews, az Environmental Working Group (közegészségügyi nonprofit szervezet, amely nyomon követi a PFAS-szennyezést) vezető tudósa.

Az újrahasznosított papírt használó márkák ugyanolyan sok PFAS-t tartalmaztak, mint azok, amelyek nem újrahasznosítottak, és előfordulhat, hogy a PFAS-t nem lehet elkerülni a WC-papírban – mondta Jake Thompson, a tanulmány vezető szerzője és a Floridai Egyetem végzős hallgatója.

„Nem rohanok lecserélni vécépapírt, amit használok, és azt sem mondom, hogy az embereknek fel kell hagyniuk a WC-papírral, vagy csökkentenie kellene az általuk használt vécépapír mennyiségét” – tette hozzá. A kutató arra is kitért: „a PFAS olyan gyakori, hogy nehéz pontosan meghatározni a forrását, ami a vegyszerek széles körben elterjedt használatával kapcsolatos nagyobb problémára világít rá”. „Társadalmi szint kell eldöntenünk, mit kezdjünk ezzel a problémával” – mondta.

***

Nyitókép: Pixabay

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez más Bidé elnök kampánya.

Igen. A Crepto remek volt. Embernek is, csatornának is.
Csatorna tisztító ismerősöm mondta, hogy a Crepto szémálott idővel.
A maiak nem málnak szét, dugulást is okozhatnak, ha valamiért megakadtak.

A rászáradt dolog némi ütögetéssel eltávozik és az eszköz újra használatra kész.

Értem és megértem:-)
De nem azonnal mált szét a Crepto:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés