Luxusautóik eladására kötelezhetik az ukrán menekülteket Svájcban

2023. március 17. 12:01
A hatóságok megunták a trükközést a szociális segélyekkel.

Hamarosan több száz ukrajnai menekült kényszerülhet arra, hogy eladja az autóját – írja a 20 Minuten svájci hírportál.

A Svájci Szociális Segélyezési Konferencia (SKOS) szerint minden olyan menekültnek, akinek a tulajdonában lévő autó értéke meghaladja a személyenként előírt 4000 svájci frankos (15 millió forint), valamint családonkénti 10 ezer svájci frankos (40 millió forint) értékhatárt meg kell válnia gépjárművétől.

Az úgynevezett „S-státusszal” rendelkező ukrán menekültek, akik szabadon elhagyhatják és beléphetnek Svájcba, szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

A Menekültügyi Szolgálat (DAF) tájékoztatása szerint a továbbiakban a gépkocsit az ukrán menekültek esetében is vagyonként számolják el, ezért figyelembe fogják venni a szociális juttatások odaítélésekor, így

aki nem adja el az autóját, az kevesebb támogatásra számíthat.

A szabályok végrehajtása érdekében a hatóságoknak fel kell mérniük a menekültek vagyonát is. Luzern kantonban a hatóságok egy hónapos határidőt szabtak a szociális segélyben részesülőknek, hogy „rendezzék a személygépkocsijukkal kapcsolatos problémákat”.

„Az ukránok egyenlő bánásmódjáról van szó, mint az összes többi svájci társadalmi csoport esetében, akik szociális segélyt kapnak. Az ő esetükben is beleszámítjuk a járműveket a vagyonukba”

– közölte az ügynökség.

A svájci migrációért felelős államtitkárság (SEM) adatai szerint az elmúlt évben több mint 79 ezer ukrán menekült érkezett Svájcba.

A 20 Minuten becslése szerint közülük több ezren rendelkeznek járművekkel. A hírportál szerint egyelőre még nem világos, hogy pontosan mennyi autó kerül majd eladásra. 

 

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy dunántúli szálloda recepciósa mondta nekem, hogy megállt egy luxusautó a szálloda előtt és érdeklődtek a szobaárak iránt. Majd előrántották az ukrán útlevelüket és kérdezték, hogy ukrán menekülteknek nem adjuk-e olcsóbban?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés