A balkáni háborúk nem értek véget – Nógrádi György a Stratégában

2023. március 2. 17:01
Európa fegyverkezik, de a fegyverek egy részét átadja Ukrajnának, amit soha nem fognak kifizetni, és soha nem fogunk visszakapni – mondja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, akivel a Mandiner Stratéga legújabb adásában beszélgettünk.

Nógrádi György szerint bár Európa fegyverkezik, a lehetőségek korlátozottak: hiába növelik a kiadásokat, meg sem közelítik az Egyesült Államok hatékonyságát.

A biztonságpolitikai szakértő szerint furcsa, hogy a NATO a több évtizedes két lábon állás stratégiáját adja fel, amely egyrészt a tárgyalás, másrészt a katonai erő volt; már csak a katonai erő maradt. Magyarországon egy relatíve nagy hadiipar volt a rendszerváltásig, amely az azt követő évtizedekben leépült, s ma épül újjá. Ugyanez igaz a magyar honvédségre: ez egy teljesen más hadsereg, egy NATO-hadsereg már. A magyar haderő szerinte alkalmas arra, hogy a jelen kihívásaira válaszokat adjon.

Mire elegendő a GDP-arányos 2 százalék katonai kiadás? Mire lenne elég Európa az Egyesült Államok nélkül? Franciaország el akarta foglalni Németországot? Ha az amerikai csapatokat kivonnák, azonnal háború lenne Európában? Ezeket és más izgalmas kérdéseket is érintettünk beszélgetésünkben.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható:

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés