Fenyegető egybeesés: Peking az oroszokhoz közeledik, majd gyanús léggömb tűnik fel egy amerikai támaszpontnál

2023. február 6. 7:44
Washington „ráfordulhat” a kínai konfliktusra, a kínaiak az orosz együttműködésre – Európa meg egyedül maradhat.

Árulkodó előzmények után érkezett meg az állítólagos kínai kémléggömb az Egyesült Államok légterébe, majd végezte Dél-Karolina partvidékénél a tengerfenéken.

A kínai külügyi tárca nagyjából egy héttel ezelőtt közölte – ahogy arról a Mandiner is beszámolt a távirati iroda nyomán –, hogy

tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal”

azt követően, hogy Ma Csao-hszü külügyminiszter-helyettes odalátogatott, s találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Peking részéről közölték azt is: Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként még tavaly, Moszkvában jelentette be stratégiai partnerségét, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, ugyanakkor

együttműködésükben nem lesznek „tiltott területek”.    

 

Kína: Tovább mélyült a kölcsönös bizalom Oroszországgal

Gyanús léggömb 400 amerikai kontinentális rakéta felett

Minap óriási felháborodást váltott ki az USÁ-ban annak a nagy méretű kínai léggömbnek az esete, amelyet Montanában észleltek először. A valószínűleg Kínából indított és időjárási megfigyelő ballonnak mondott szerkezet egy régóta ismert jelenség, az úgynevezett sarki jetstream segítségével jutott el körülbelül 18 ezer méter magasságban a Csendes-óceán északi részein és Kanadán keresztül az Egyesül Államokba.

A napelemeinél 27 méter széles repülő eszköz megállt (!) egy amerikai rakétabázis, a Malmstrom AFB közelében, ahol a közel 400 amerikai interkontinentális rakéta jelentős részét tárolják. Később továbbhaladt, majd a tenger felett az amerikai légierő lelőtte.

 

Megérkezett a kínai reakció a kémléggömb lelövésére

Bár a kínai fél tagadja a kémkedést, sőt, szerintük a Pentagon „túlreagálta az ügyet”, Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész szerint egy biztos: a ballon küldése és szándékosan alacsony magassága egyértelmű üzenet.

Hogy pontosan mit üzentek a kínaiak, és hogy mit akartak megérteni belőle az amerikaiak, az egy másik kérdés.

Ezt itt és most, nyílt forrásokból lehetetlen megmondani. Blinken amerikai külügyminiszter mindenesetre elhalasztotta kínai útját. Figyelembe véve a kibontakozó orosz támadást Ukrajnában, lehet, hogy ez is volt a cél. És ha ez így van, akkor ez erősebb és közvetlenebb orosz-kínai együttműködést feltételez, mint ami nyilvánvalónak tűnt eddig” – írta.

Az eset nyomán mindenképp nő a feszültség a két szuperhatalom között, a POLITICO cikke szerint ezzel párhuzamosan nő a nyomás a Fehér Ház részéről az Európai Unión, hogy „válasszon oldalt”. Ráadásul miközben a Kínával egyre szorosabb viszonyt ápoló oroszok épp nagyszabású offenzívára készülnek Ukrajnában, az amerikai védőernyőre szoruló Európát ez is aggaszthatja a lap informátorai szerint.

Nyitókép: Orosz külügyminisztérium / AFP

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés