Ugyanott tartanak

2023. február 6. 6:09

Forisek Ádám
Mandiner
Évet értékelt az ellenzék, de minek? És melyik évét?

Az évértékelők hétvégéje volt ez az ellenzéknél. Következhetne itt most egy hosszas értekezés arról, hogy ki, mit, miért mondott, mire utalhatott, kinek üzenhetett, kinek szólhatott be. Ezt már megtettük a Mandineren, ezért itt most csak a lényegi összefoglalót írnám le:

Vörösről kékre átmázolt Európai Demokraták: „Így kell csinálni!”

Milka csokis fiatalok: „Nem, nem így kell, majd én tudom, így kell!”

Miskolc Robert De Nirója: „Srácok, hülyék vagytok, így kell!”

Hajtépegetés, lökdösődés, csikicsukizás, okoskodás.  A „hogyan csináljuk”, a „ki tudja jobban”, a „ki a leghitelesebb”, a „mi a következő lépés”. Már megint.

Illetve inkább még mindig.

Mert hogy az év lehet, hogy 2023, de ugyanúgy lehetne 2022, 2021, 2018, 2014. Csak a szereplőket kell átszínezni az évtől függően, mondjuk a Milka csokisokat a kettőskeresztesekre hashtagesekre, a másikat meg picit bezöldezni, és már kész is vagyunk. Ugyanúgy a fenti kérdéseket vitatgatják meg. 

„A látszattevékenységek nem hoznak igazi változást" - jövőértékelő beszédet tartott Donáth Anna

Jó ez? 

Hát, a választáson nem jött be. Ott aztán tetőfokára hágott a hajtépegetéses lökdösősdi játék. A bukta után ki is zuhant a Kapitány a homokozóból.

De pontosítsunk: jó ez az egész, amikor zajlik a kőkemény élet?

Amikor ajtónkat berúgja egy járvány, egy háború, egy elszálló infláció?

Amikor oltásokat kell beszerezni, emberéleteket megóvni, a fegyverszállításokat letekerni, a gazdaságot helyrerittyenteni, akkor lökdösődés kell-e? 

Félre az illúziókkal. A tévéstúdiókban elmondott magabiztos kritikák mögött nincs szubsztancia. Még ha el is hangzik a „mi ezt inkább így csinálnánk...”, szurkálódás és gáncsolás megy a színfalak mögött még akkor is. Persze, lehet úgy vélekedni, hogy akkor nem lenne lökdösődés. „Nem, most nem lesz, most hihetnek nekünk az emberek!”. Aztán mégis jön. Megállíthatatlanul, újra és újra. A választáson jött. A tét nagy volt, de az egók harca még nagyobb. Ebből aztán lett, ami lett. 

Egók harcával nem lehet országot irányítani. Hogyne, arra tökéletes, hogy évet lehessen értékelni. Hogy épp eldönthessék, ki most a legerősebb, ki tud most a legnagyobbat lökni a homokozóban.

Csakhogy az országot nem ez érdekli. Az országot a kőkemény élet érdekli. Hogy hogyan lehet rá felkészülni, hogyan lehet rajta keresztülmenni.

Jövő nem fog épülni az egók harcából. Csak az évek fognak ismétlődni, újra és újra.

2024, 2025, vagy 2026, oly' mindegy. A hajtépkedés évei folytatódnak. Az ország pedig rájuk pillant, megcsóválja a fejét, és inkább továbbmegy.

Gyurcsány: A pártellenes populizmus veszélyes és hazafiatlan: az egész rendszert kell leváltani

Nyitókép: Mandiner-grafika. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd, Facebook

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Párt hű katonája, aki végrehajtja amire utasítják...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés