Nem, kedves Uj Péter, a horogkereszt nem egyenlő az árpádsávval

2023. február 3. 15:29
Az árpádsávok Magyarország ezeréves, ma is használatos jelképei, míg a horogkeresztet egyedül a nácik emelték be a német állam jelképei közé, ezerévesnek szánt, de tizenkét év után megsemmisült birodalmuknak.

Emlékezetes, volt ez a furcsa történet az MLSZ-szel, UEFA-val meg a „Nagy-Magyarország”-jelképekkel. Az idézőjel indokolt, Csintalan Sándornak ugyanis szerintem igaza van, csak hát nem úgy, ahogy gondolja. Tényleg nem volt ilyen nevű formáció, mert ami kilencszáznegyvenhárom-negyvennégy évig többé-kevésbé kontinuusan létezett, azt úgy hívták, hogy Magyar Királyság, és ha a három tenger mosta-hagyomány legfeljebb perszonáluniókkal, vazallusokkal és a Balti-tenger felé nagyon erősen hunyorítva volt igaz egy egészen rövid időre, attól még a Magyar Királyság története nagyobbik felében Közép-Európa egyik meghatározó állama volt.

Nem a történelmi Magyarország volt „nagy”, hanem a jelenlegi kicsi. Pont.

Már nehéz kibogozni, hogy az MLSZ valóban előremenekült-e azzal, hogy előbb tiltást helyezett kilátásba, aztán lobbizik jelképeinkért; az UEFA diszkriminációellenes partnercsoportja, a FARE pedig hazudik-e vagy sem, amikor azt állítja, hogy nem szankcionálta (volna) a történelmi Magyarország körvonalait mutató jelképet.

Ugyanakkor minderre Uj Péter, az úgynevezett gonzó újságírás egyik hazai, megfakult frissességű doyenje előszedte az unalomig ismert nyilaskártyát Bevezetés az élettérgeometriába címmel, mondván:

 

„Ment, mendegélt, hetedhét országon át, mígnem egy négyszögletű kerek országba ért: Geometriába. Ott aztán józan paraszti Eukleidészbe kapott, és megalkotta az élettérgeometria nagy tételét, a Csányi tételt, miszerint:

»Az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül.«

Vagy röviden: egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhat felül.

Alkalmazzuk a tételt egy másik híres geometriai objektumra, amelyet hakenkreuz avagy horogkereszt néven ismer a szélesebb közvélemény, és amelyről szintén elmondható, hogy igen rövid időszakon keresztül, egész pontosan 1920-tól 1945-ig, tehát mindössze negyed századon át a fasizmust és a rasszizmust »testesítette meg«. A Csányi-tétel értelmében ez az időszak simán felülírható azzal a több száz vagy akár ezernél is több éves időszakkal, amikor védikus proto-hindu kultúrákban, majd a hinduizmusban, buddhizmusban, zoroasztrianizmusban (ésatöbbiegyebütt) mindenféle náculástól mentesen használták.”

 

Kedves Uj Péter, a stílus egy dolog, de valószínűleg azt is pontosan tudod, hol sántít az érvelésed. Az a helyzet, hogy a sávozott zászló (mint királyi lobogó) már Szent István pénzein feltűnik, Imre király függőpecsétjén úgyszintén. Az 1270-es évek óta pedig bizonyítottan ott volt magyar királyi zászlókon-címereken az árpádsáv, az Árpád-dinasztia kihalása után is, többek között a folytonosság hangsúlyozása végett (egyébként II. Rákóczi Ferencnél is).

Ehhez képest

a nyilas ámokfutás néhány tragikus hónapjában egy kilencsávosra torzított verziót használtak.

Az árpádsávos minta tehát a magyar állam legősibb és – a torz nyilas korszak meg a jelképet eltüntető kommunizmus időszakától eltekintve – legfolyamatosabb jelképe, ami a rendszerváltás óta ismét a hivatalos magyar címer része. Mint az köztudott.

A horogkereszt ezzel szemben nem tartozott Németország, vagy – ha maradunk a kor nagy részénél s a neveknél – a Szent Római Birodalom, illetve A Német Nemzet Szent Római Birodalma nevű államalakulat hivatalos jelképei közé. Kizárólag a nácik emelték be a kétségtelenül ősi keleti jelképet a német állami kánonba.

Vagyis Uj Péter nem cáfolja meg az eredeti Csányi-nyilatkozat tartalmát, csak a fülénél fogva idecibál egy szerencsétlen, sánta párhuzamot (nem is nagyon ellenkezik szegény, jól ismeri a járást ezen az úton 1945 óta) a szokásos fölényeskedő, kioktató modorban.

Uj érvelési hibáját úgy hívják, hogy hamis analógia,

itt van róla egy könnyen és gyorsan befogadható Wikipedia-cikk; az árpádsávról (igen, köznevesült, ezért így javasolt írni) itt, a horogkeresztről pedig itt olvashat többet az egykori jó tollú írástudó.

Örülök, ha segíthettem.

Nyitóképünkön a Gelre herold (1340/1345-1414), Ruyers címerkirálya, II. Jean de Châtillon, Blois grófjának, Gelderland hercegének a szolgálatában álló herold címerkönyvében szereplő magyar királyi címer, I. Lajos királyunk korából. Csak hogy kontextusba helyezzük a témát a 444 főszerkjének árpádsávozós horogkeresztezésével.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért más ez, mint 98-2002-ig tartó 1. Fidesz kormány. Akkor is volt cirkusz mindennap, választási kampányt folytatott az ellenzék a teljes ciklus alatt. Most sem változott az alaphelyzet, viszont most minden labdát leütnek.

Máshogy NEM megy. Az MSZP-SZDSZ-es gazdasági ámokfutás, a Suchmann féle privatizációs szabadrablás a nemzeti vagyonból, ami Gyurcsányéknak már Suchmann nélkül is ment, ha lenne igazság, lenullázná ennek a kormányon is leszerepelt ellenzéknek a máig nem elhanyagolható erejét. Kérdés, milyen erősek lennének a USA anyagi támogatása nélkül.

A zsidók meg ne üzenjenek hadat:
A zsidók már 1933. március 23-án hadat üzentek Németországnak.
"The Israeli people around the world declare economic and financial war against Germany. Fourteen million Jews stand together as one man, to declare war against Germany. The Jewish wholesaler will forsake his firm, the banker his stock exchange, the merchant his commerce and the pauper his pitiful shed in order to join together in a holy war against Hitler's people."
(Daily Express, March 24, 1933.)

Az első két mondat is elég: Izrael népe az egész világon gazdasági és pénzügyi hadat üzen Németországnak. Tizennégy millió zsidó egy emberként üzen hadat Németországnak.

Új Péternek történelemből is felmentése volt?
Hallatlan. Bár nincs egyedül.

Megélhetési bérszörnyülködő - na, ezekből nagyon sok van itthon, legalábbis a kelleténél sokkal több.
Nem is tudom, nem az efféléknek ajánlotta az emberséges Kuncze maci a cián kapszulát?

Az legyen a te bajod, ha tényleg olyan hülye vagy, hogy benned félelmet keltnek az árpádsáv színei. Gondolom, ha ezeket a színeket az USA zászlón sávok formájában látod, hasonló félelmet generál benned.

Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnöke, és akiről az izraeli nemzetközi repülőteret elnevezték, mondta 1938-ban:
„Ha tudnám, hogy lehetséges volna megmenteni minden gyereket Németországban azzal, hogy Angliába menjenek és csak feleannyit azzal, hogy Izrael földjére, az utóbbit választanám. Azért, mert nem csak a gyerekeknek tartozunk számadással, hanem történelmileg a zsidó népnek.”
(Antony Loewenstein: My Israel Question, Melbourne University Press, 2006, 77.old.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés