Varsó egy feltétellel küld csak harci gépet az ukránoknak

2023. február 2. 11:12
A lengyel elnök szerint azért támogatják Kijevet, hogy győzzenek a háborúban.

Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban. A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa a Bild című lapnak adott interjúban kiemelte, hogy támogatná vadászgépek átadását Ukrajnának,

ha ez az egész NATO döntése lenne és nemcsak Lengyelország, hanem sok más ország is részt venne az ukrán légierő megerősítésében.

Lengyelország azért támogatja Ukrajnát, hogy győzzön a háborúban, azonban a győzelem pontos definícióját Kijevnek, Volodomir Zelenszkij elnöknek és kormányának, valamint az ukrán népnek kell meghatároznia, ezért

nem fogalmazok nagyon konkrétan, hiszen ez rajtuk múlik.

Kijelentette, „Oroszország Ukrajna elleni háborúja történelmi fordulópont, és egy esetleges orosz győzelem –amelytől Isten mentsen– teljesen átrendezné Európát”.

„Ha Oroszország győz, Moszkva állandó fenyegetést jelentene Finnországra, a balti államokra, Lengyelországra, Romániára, Moldovára és Németországra is” – fejtette ki a lengyel kormányfő, hozzátéve: orosz győzelem esetén Moszkva azzal zsarolna, hogy

„a mi gázunkat vegyétek, különben más országokat is megtámadunk”.

Mateusz Morawiecki arról is szólt, hogy információi szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg márciusban vagy áprilisban újabb nagyszabású, nagyon kemény offenzívát indít két vagy három irányból, és megint megtámadja Kijevet is. Németországról elmondta, hogy az Ukrajna elleni háború révén sokan fordulatot vártak az orosz földgáz-, és nyersanyagimportra alapozó nagyon rossz stratégiát követő Berlintől, de csupán az tapasztalható, hogy a német vezetés

megpróbál félig terhes lenni.

Ez azt jelenti, hogy támogatják ugyan Ukrajnát, de még mindig hisznek abban, különösen Olaf Scholz kancellár, hogy napirendre lehet térni a történtek felett.

Nem hiszem, hogy ez valaha is lehetséges lesz ezzel a kvázi-totalitárius rendszerrel. Oroszországnak teljesen meg kellene változnia”

– jelentette ki a lengyel miniszterelnök.

Nyitókép: Hennadii Minchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...orosz győzelem esetén Moszkva azzal zsarolna, hogy a mi gázunkat vegyétek, különben más országokat is megtámadunk."

Hogyan zsarolhatna Moszkva, ha már nem használhatóak azok a vezetékek, amelyeket állítólag ők robbantottak fel? Hogyan, kiket tudna Moszkva ilyen módon rákényszeríteni másokat a gázvásárlásra?

Valóban ennyire hülye lenne Morawiecki, vagy kényszerítik, hogy ekkora marhaságokat mondjon?

Ukrán halottak árán harcolnak a saját szabadságukért? Nem gondolod, hogy ez inkább szégyen, mint dicsőség?

Én felajánlom a NER személyi állományát.
Felét az oroszoknak, felét az ukránoknak.
Ne mondhassák, hogy igazságtalan vagyok.

Hát, elég érdekesen működik az a modell, amikor valaki egy saját ügyének tekintett háborúban félti a saját szaros életét, és másokat küld meghalni. Miért nem teszik bele a lengyelek saját embereik életét?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés