A brit uralkodó helyett őslakosok lesznek az ausztrál bankjegyen

2023. február 2. 7:17
Erzsébet halála után felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről.

Lekerül az ausztrál ötdollárosról a brit uralkodó portréja, helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek – közölte az ország jegybankja csütörtökön. Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem

az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika.

A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.    

Erzsébet halála után újra felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről. 1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén. A királynő halála után a kormány közölte, hogy III. Károly portréja nem kerül automatikusan az ötdollárosokra, lehet, hogy ausztrál motívumokkal helyettesítik, mivel indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen. A jegybank azt is hozzátette akkor, hogy konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, és évekbe telik, amíg az új terv elkészül és nyomtatni kezdik a bankjegyeket. Addig a jelenlegi ötdollárost használják. 

2001-ben

Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a „fiatal és szabad” országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amelyen II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják. Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: YouTube

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Falut sem. Nemhogy komolyabb várost.

Azért előtte sem lehetett olyan jó nekik, mikor egymást ették. A gyarmatosítás nekik jobb életet hozott.

A római elnevezésű Palesztína tartomány területén nem voltak őslakosok a ma magukat palesztinnak nevező arabok. Eleve az araboknál ismeretlen a nemzeti szerveződés, nemzeti tudat, a "palesztin nép" Izrael állam cionizmusára adott válaszként született.

Pl. az abo lányokat nem adják férjhez 8 évesen, nem kell kő és faeszközökkel összevadászni a mindennapi betevőt, elérhetőek a védőoltások, gyógyszerek, egészségügyi ellátás, na és senki nem végzi a szomszéd törzs gyomrában.

Ahogy Kelet-Ázsiába, majd onnan szigetről-szigetre.

Ni a civilizáció meghatározása?

Vagy fogtak egy witchetty grub-ot, egy kövér hernyót, és megették. Üldözésről szó sincs.

Nem volt szükség városra, ahogy már várra sem.

Falut sem, mert falra sem volt szükségük.

Sokat azon, hogy a pokolba jutunk el innen egy világszép és termő jó helyre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés